Vitello tonnato - cielęcina w sosie tuńczykowym
Pyszna przystawka z cielęcinki w sosie tuńczykowo-majonezowym. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na mięso: 800 g udźca cielęcego
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
sól, świeżo mielony pieprz
Składniki na sos: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 szklanki majonezu
4 łyżki kaparów z zalewy
6 filetów anchois
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo: natka pietruszki
kapary
pieczywo do podania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Mięso dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Kładziemy na patelni i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą, a na patelnię wlewamy 1/2 szklanki wody. Mieszamy i przelewamy do mięsa. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Wyciągamy, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
2. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na gładki, jednolity sos. Przelewamy do sosjerki i wkładamy do lodówki na czas chłodzenia mięsa.
3. Mięso kroimy w cienkie plasterki. Układamy na dużym półmisku, polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki i kaparami. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego! :)
Składniki na mięso: 800 g udźca cielęcego
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
sól, świeżo mielony pieprz
Składniki na sos: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 szklanki majonezu
4 łyżki kaparów z zalewy
6 filetów anchois
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo: natka pietruszki
kapary
pieczywo do podania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Mięso dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Kładziemy na patelni i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą, a na patelnię wlewamy 1/2 szklanki wody. Mieszamy i przelewamy do mięsa. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Wyciągamy, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
2. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na gładki, jednolity sos. Przelewamy do sosjerki i wkładamy do lodówki na czas chłodzenia mięsa.
3. Mięso kroimy w cienkie plasterki. Układamy na dużym półmisku, polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki i kaparami. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego! :)