Vichyssoise czyli chłodnik z porów

Vichyssoise czyli chłodnik z porów

Latem nie co narzekać na upał. Trzeba sobie jakoś z nim radzić, a najlepszym znanym mi na to sposobem, jest porcja lodowatego chłodnika podana na obiad.

Zdjęcie - Vichyssoise czyli chłodnik z porów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ składniki vichyssoise wymagają gotowania, przyrządziłam ją dzień wcześniej, żeby miała czas naprawdę dobrze się schłodzić.

Zdjęcie - Vichyssoise czyli chłodnik z porów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przy okazji sugeruję, aby przy jej robieniu się nie spieszyć. Por musi być duszony naprawdę powoli. Ma stać się delikatny i słodki, w żadnym wypadku nie zarumieniony!

A gdybyście mieli ochotę na inny chłodnik, polecam hiszpański pomidorowy lub orzeźwiający z rukoli i ogórków.

Vichyssoise czyli chłodnik z porów

Agata, 2 sierpnia 2013

Zdjęcie - Vichyssoise czyli chłodnik z porów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Pora pokrój na półplasterki, cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, na małym ogniu duś warzywa, aż staną się miękkie i szkliste.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, ugotuj do miękkości w bulionie. Dodaj usmażony por i cebulę. Wstaw do lodówki.

Przed podaniem dodaj śmietankę i zupę dokładnie zmiksuj. Przypraw do smaku.

Podawaj z grzankami i drobno posiekanym szczypiorkiem, skrop oliwą.

Kategorie przepisów