VADA - pączki / donaty z soczewicy / kuchnia indyjska
Dziś znów zabieram Was do ukochanych Indii, gdzie będziemy zajadać się pysznościami!
Nie będzie to gulasz … nie będzie to danie mięsne …. a będą to pączki!
Ale nie takie zwykłe pączki, bo w wersji na ostro, z soczewicy, o wdzięcznej nazwie VADA.
Przygotowuje się je w kształcie donatów ( oponek ) i smaży na rumiano.
Są świetnym pomysłem na obiad, kolację, albo imprezową przekąskę dla wielbicieli orientalnych smaków.
Świetnie smakują z dodatkiem ulubionego sosu – ja polecam chutney pomidorowy albo z mango.
Pycha!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 8 szt )
* soczewica ( rodzaj: moong dal ) – 300g
* papryczka chili – 0,5 szt
* cebula – 1 szt
* posiekana kolendra – 2 łyżki
* kumin – 1 łyżeczka
* anyż – 1 szt
* sól – do smaku
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dzień przed przygotowaniem soczewicę zalewamy zimną wodą, dodajemy kumin i anyż, zostawiamy do namoczenia.
Na drugi dzień wyciągamy anyż, soczewicę odcedzamy i miksujemy na puree.
Dodajemy posiekane chili, cebulę oraz sól – mieszamy.
Z masy formujemy kulki, robimy dziurkę i smażymy na rumiano na bardzo mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące!
Smacznego!
Uwaga!
Najlepsza do przygotowania Vada jest tak jak pisałam soczewica moong dal.
Jeśli jednak jej nie mamy i chcemy użyć np. soczewicy czerwonej, do masy dodajemy ok. 2 łyżki mąki ( np. pełnoziarnistej ).