Udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem
Chrupiące pieczone udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem to smakowity pomysł na ekspresowy obiad. Delikatne mięso i chrupiąca skórka z ziołowo-cytrusowym aromatem to dowód na to, że drób nie musi być nudny. Udka z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami, ryżem albo lekką sałatką z oliwą z oliwek.
*
SKŁADNIKI
dla 4 osób
- 1 kg udek z kurczaka
- 3 cytryny (niewoskowane)
- garść świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
* PRZYGOTOWANIE Udka z kurczaka umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Cytryny porządnie wyszoruj. Część rozmarynu drobno posiekaj i połącz z otartą skórką i wyciśniętym sokiem z 1 cytryny, oliwą z oliwek oraz przyprawami (papryka w proszku, pieprz cayenne, sól, czarny pieprz). Odstaw je na jakiś czas, a najlepiej na całą noc.
Żaroodporne naczynie posmaruj odrobiną oliwy i rozłóż w nim równomiernie zamarynowane uprzednio udka. Pozostałe 2 cytryny pokrój w plastry lub ćwiartki i ułóż je na udkach wraz z gałązkami rozmarynu. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Udka z kurczaka piecz około 45-50 minut do złotobrązowego koloru, podlewając je od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Podawaj z ulubioną sałatką, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
*