Tymbaliki z piersią kurczaka i żurawiną

Tymbaliki z piersią kurczaka i żurawiną
Zdjęcie - Tymbaliki z piersią kurczaka i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tymbaliki z piersią kurczaka i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g piersi kurczaka
  • 100 g marchwi
  • 100 g cebuli
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • 2 goździki
  • 1,5 l wody
  • sól
  • 100 g żurawiny
  • 20 g żelatyny
Przygotowanie Warzywa oczyścić i zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować, aż będą miękkie. Następnie dodać mięso i ugotować je w bulionie. Powinno to zająć około 15-20 min.


Gorący bulion przecedzić. Powinniśmy otrzymać około 1 litra płynu, w którym należy rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Mięso pokroić w kostkę, żurawinę umyć. Układać w foremkach i zalewać płynem. Wstawić do lodówki do stężenia.


Porady:

1. Do galaretek można wykorzystać mrożone owoce żurawiny. W tym celu opłucz je, osusz i umieść niezupełnie rozmrożone w foremkach.

2. Jeśli chcesz, żeby tymbaliki prezentowały się nieskazitelnie, a owoce i mięso były równo zanurzone w galarecie, zalewaj foremki warstwowo. Po zalaniu każdej warstwy, odstaw do zamrażalnika na kilka minut. Powtarzaj czynność do wypełnienia foremki.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów