Tydzień ze Skanią #4: Szarlotka ze Skanii z sosem waniliowym
Szwedzki nie jest dla nas prostym językiem, dlatego pierwsze słowo, które poznajemy odwiedzając Szwecję to zazwyczaj przyjemnie brzmiąca „fika”. Pojęcie to nie jest tłumaczone na inne języki, ponieważ to wyjątkowe zjawisko, które można zrozumieć jedynie odwiedzając Skandynawię. To coś więcej niż zwykła przerwa kawowa. Fika chociaż trwa krótko, może się zdarzyć o każdej porze dnia i związana jest mocno ze skandynawskim stylem życia. To krótka przerwa na kawę, często w towarzystwie bliskich, w trakcie której serwowane są słodkości, zazwyczaj cynamonowe bułeczki, owsiane kule, ciasteczka, czy szarlotka. Brzmi idealnie!
| Czarujący Helsingborg – drugie co do wielkości miasto w SkaniiCC: Jacob Hellke, Helsingborg.se|
Jeśli chodzi o szarlotkę, Szwedzi przygotowują äppelkaka na wiele sposobów. Najciekawsza wersja pochodzi ze Brösarp, miasteczka znajdującego się nad Wybrzeżem Österlen w przepięknej Skanii. Miejsca znanego ze zjawiskowych tras spacerowych i rowerowych, ale także sadów obfitych w soczyste jabłka, z których produkowany jest również Kalvados.
| Malownicze wzgórza regionu SkaniiCC: Conny Fridh/imagebank.sweden.se |
Odtwarzając smaki Skanii w swojej kuchni bazowałam na przepisie Malin Jönsson, która jest szefem kuchni w Brösarps Gästgifveri – gospody założonej w 1684 roku.
Szarlotkę ze Skanii można śmiało porównać do crumble. Plasterki dobrych jakościowo jabłek umieszczamy w żaroodpornej formie, przykrywamy je przygotowaną kruszonką na bazie okruchów z chleba, masła, cukru i cynamonu. Całość zapiekamy, aż wierzch będzie rumiany i serwujemy z waniliowym sosem lub lodami. Coś czuję, że nie rozczaruje Was ten deser.
Szarlotka ze Skanii z sosem waniliowym
- 6 jabłek
- 150 g cukru
- łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
- 300 g czerstwego chleba
- 200 g masła
- szczypta soli
- Sos:
- 300 ml śmietanki kremówki 30 %
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- laska wanilii
Szarlotka:
1. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Układamy je ciasno w formie żaroodpornej/ceramicznej.
2. Czerstwy chleb ścieramy na tarce o małych oczkach lub wrzucamy do malaksera i miksujemy na drobne okruchy.
3. Na patelni podsmażamy okruchy z masłem (150 g), cukrem, przyprawą do piernika i solą. Po ok. 5 minutach, przekładamy ją na jabłka. Wierzch dekorujemy wiórkami pozostałego masła.
4. Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut, aż będzie z wierzchu rumiana.
5. Szarlotkę serwujemy na ciepło z sosem waniliowym.
Sos:
1. Do rondla wlewamy kremówkę, dodajemy cukier. Ostrym nożem przecinamy wanilią i wyciągamy ziarenka, dodajemy je razem z laską do kremówki.
2. Całość podgrzewamy na małym ogniu ok. 3 minuty.
3. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy chochlę ciepłej kremówki i energicznie mieszamy.
4. Masę przelewamy do gotującej się kremówki. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż uzyskamy gęsty sos.
5. Sos waniliowym serwujemy z ciepłą szarlotką.
Tosia