Tydzień kibica #2: Chrupiące skrzydełka z kurczaka BMWB

Tydzień kibica #2: Chrupiące skrzydełka z kurczaka BMWB
Zdjęcie - Tydzień kibica #2: Chrupiące skrzydełka z kurczaka BMWB - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


































Czas na drugi przepis z cyklu Tydzień kibica! Nie wyobrażam sobie, aby w zestawie przekąsek dla kibiców nie pojawił się przepis na skrzydełka. Skrzydełka z kurczaka w wielkim kubełku z KFC bez wątpienia można kojarzyć z osiadłym trybem życia przed telewizorem. Dzisiejszy wieczór zapowiada się niezwykle emocjonująco i coś czuję, że chrupanie skrzydełek podczas oglądania meczu sprawdzi się w takiej okoliczności idealnie. Zauważyłam, że wiele osób ma podobny problem z kurczakiem jak ja. Mięso z udek, czy skrzydełek jest o wiele bardziej soczyste i smaczne od piersi, jednak forma ich jedzenia często zniechęca. Od czasu do czasu uwielbiam dorwać się do skrzydełek i jeść je łapczywie rękoma. Próbowałam kilku wersji i udało mi się opracować idealny przepis. Sekretem moich ulubionych skrzydełek jest zamarynowanie ich dzień wcześniej w aromatycznych przyprawach i maślance (jeśli nie macie czasu możecie to zrobić przed pieczeniem). Następnego dnia piekę je najpierw w wysokiej temperaturze z termoobiegiem, a następnie ją zmniejszam i piekę normalnie. W ten sposób osiągam soczyste skrzydełka w środku, o chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych i sezamu. Przygotowałam do nich dodatkowo sos, ale jedząc je stwierdziliśmy, że skrzydełka mają już w sobie tyle smaku, że nie potrzeba ich zabijać sosem. Koniecznie spróbujcie Chrupiące skrzydełka z kurczaka BMWB (burczymiwbrzuchu)!

Zdjęcie - Tydzień kibica #2: Chrupiące skrzydełka z kurczaka BMWB - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






























Chrupiące skrzydełka z kurczaka BMWB
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 250 ml maślanki
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 40 g sezamu
  • łyżka kuminu
  • łyżka kolendry
  • łyżka ziaren pieprzu
  • łyżka soli gruboziarnistej
  • łyżka ostrej papryki
  • łyżka słodkiej papryki
  • szczypta kurkumy
  • pół łyżeczki soli
Dzień przed pieczeniem (ten etap można pominąć i wykonać następnego dnia)
  1. Na suchej patelni prażymy kolendrę i kumin. Gdy przyprawy wydobędą z siebie charakterystyczne aromaty przekładamy je do moździerza. Dodajemy pieprz, sól, paprykę ostrą i słodką oraz kurkumę. Przyprawy ucieramy na drobny "pył",
  2. Skrzydełka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i dzielimy na 3 części. Do torebki wrzucamy skrzydełka, dodajemy przyprawy i wlewamy maślankę. Foliową torebkę szczelnie zamykamy i poruszamy mięsem, tak aby składniki marynaty się połączyły. Wkładamy ją do miski lub pudełka i wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia:
  1. Rozdrabniamy płatki kukurydziane. Robimy to np. w moździerzu lub wrzucamy je do foliowej torebki i miażdżymy je za pomocą wałka, czy tłuczka do mięsa. Tak przygotowane płatki łączymy z sezamem.
  2. Wyjmujemy skrzydełka z marynaty i starannie obtaczamy je w przygotowanej panierce.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy odrobiną oliwy. Na blaszkę kładziemy skrzydełka w panierce.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy skrzydełka przez 7 minut w termoobiegu. Następnie wyłączamy termoobieg i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy przez 7 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i przekładamy każde skrzydełko na drugą stronę. Dopiekamy jeszcze 7 minut.
  5. Od razu podajemy!
Tosia

Kategorie przepisów