Trzy po trzy: omlet ze szparagami i serem feta

Trzy po trzy: omlet ze szparagami i serem feta

Trzy po trzy edycja druga! Tym razem zadaniem było przygotowanie potrawy z użyciem szparagów (a jakże, w końcu maj!), jajek i dowolnego sera. Ja przygotowałam sobie i Połówkowi iście królewskie śniadanie – omlet ze szparagami i serem feta. Pożywnie, zdrowo i pysznie!

We wspólnym gotowaniu udział wzięli także: Dobromiła, Maggie, Wiera, Martynosia, Siaśka i Bartoldzik, Siankoo, MałgosiaZ, Wojciech i Panna Malwinna. Ufff, mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam :D

Zdjęcie - Trzy po trzy: omlet ze szparagami i serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
OMLET ZE SZPARAGAMI I FETĄ
(na 1 porcję)
2 jajka,
2 łyżki wody,
1 łyżeczka masła,
ok. 6 szt. zielonych szparagów,
ok. 20g sera feta,
sól i pieprz,
świeże lub suszone oregano

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, przy końcach obrać obieraczką. Wrzucić do lekko osolonej wody i gotować 4-5 minut.
W tym czasie jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody, szczyptą soli i pieprzu. Na patelni roztopić masło i wylać jajka. Posypać kostkami sera feta i oregano. Smażyć na niedużym ogniu pod przykryciem, aż omlet cały się zetnie.
Gotowy omlet przełożyć na talerz, ułożyć na nim szparagi i złożyć na pół.


Zdjęcie - Trzy po trzy: omlet ze szparagami i serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Trzy po trzy: omlet ze szparagami i serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów