Truskawkowy puszek – ciasto z kremem budyniowym i truskawkową pianką jak „ptasie mleczko”
Truskawkowych słodkości ciąg dalszy?
Jasne, że tak!
Póki sezon na truskawki, to trwa warto wykorzystywać je do swoich wypieków.
Miałam mieć dla Was 2 nowe truskawkowe ciasta ( pojawiły się już na blogu TUTAJ i TUTAJ ), ale ostatni weekend znów truskawki zagościły na stole!
Tak więc dziś zapraszam na przepyszną Truskawkowy Puszek – ciasto na biszkopcie, z kremem budyniowym, truskawkową pianką, owocami i galaretką.
Po sezonie możecie dodać też inne owoce!
Szybkie!
łatwe!
Pyszne! Nie jest bardzo słodkie!
Jest puszyste i lekkie jak ptasie mleczko!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
( 24x 30 )
BISZKOPT:
* jajko – 4 szt
* cukier – 4 łyżki
* mąka – 4 łyżki
* sól – 1 szczypta
KREM BUDYNIOWY:
* mleko- 1 l
* budyń śmietankowy bez cukru – 120 g
* cukier – 3/4 szkl
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* masło – 200 g
PIANKA TRUSKAWKOWA:
* truskawki – 400 g
* cukier – 0,5 szkl
* śmietana 36% – 500 ml
* żelatyna – 3 łyżki
* woda – 125 ml
DODATKOWO:
* galaretka truskawkowa – 1 op
* wrzątek – 320 ml
* truskawki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch.
Pod koniec stopniowo dodajemy cukier.
Wrzucamy żółtka, ubijamy.
Dodajemy przesianą mąkę partiami, mieszamy szpatułką.
Pieczemy ok. 30 minut w 180C, do suchego patyczka.
KREM BUDYNIOWY:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukry oraz budynie – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i miksując na najniższych obrotach gotujemy kremowy budyń.
Studzimy przykryty folią.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń ( muszą mieć zbliżone temperatury.
Krem wykładamy na biszkopt, wygładzamy, chowamy do lodówki.
PIANKA:
Truskawki blendujemy.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.
500 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy masę truskawkową, miksujemy.
Wlewamy ( hartując wcześniej ) żelatynę, dokładnie miksujemy.
Piankę wyciągamy na schłodzony krem budyniowy, odstawiamy do lodówki.
WIERZCH:
Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, odstawiamy do tężenia.
Pokrojone truskawki ( ilość dowolna ) układamy na piance truskawkowej.
Zalewamy tężejącą galaretką.
Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
Smacznego!
Zobaczcie INNE, TRUSKAWKOWE PRZEPISY na blogu!