Truskawkowa zebra - ciasto bez pieczenia!
Myślałam, że truskawkowe ciasta na blogu już pojawiać się nie będą, a jednak cały czas w domu goszczą wypieki z ich dodatkiem.
No i szkoda mi nie fotografować, skoro każde ciasto za każdym razem inne i za każdym razem równie pyszne!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszną, truskawkową zebrę – genialne ciasto bez pieczenia!
Kruche herbatniki przełożone truskawkową masą i słodkim kremem mascarpone tworzą fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
* herbatniki – 1 duże op / ok. 300 g
* truskawki – 1 kg
* cukier – 4-5 łyżek ( do smaku )
* żelatyna – 4,5 pełne łyżeczki
* mascarpone – 250 g
* cukier puder – 2 łyżki
* żółtko – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczone truskawki zasypujemy cukrem, blendujemy i podgrzewamy.
W ciepłym rozpuszczamy żelatynę ( hartują wcześniej, nie dodajemy wody ).
Pamiętajcie, żeby żelatyny nie wlewać do wrzątku, bo straci właściwości!
Odstawiamy do tężenia.
Blachę wykładamy warstwą herbatników.
Wylewamy porcję musu, wygładzamy, przykrywamy kolejną warstwą – postępujemy tak do wykończenia składników.
Zimne mascarpone ucieramy z żółtkiem i cukrem pudrem, dekorujemy ciasto, mocno chłodzimy.
Smacznego!