Truskawkowa lemoniada z kwiatem czarnego bzu

Zdjęcie - Truskawkowa lemoniada z kwiatem czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak pachnie czerwiec czyli pyszny napój z truskawkami i syropem z kwiatów czarnego bzu.

Zdjęcie - Truskawkowa lemoniada z kwiatem czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Macie tylko kilka tygodniu, żeby go przygotować. W końcu ani bez nie kwitnie wiecznie, ani truskawki nie są nigdy tak słodkie, jak na początku lata!

Zdjęcie - Truskawkowa lemoniada z kwiatem czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Napój najlepiej smakuje mi schłodzony, podany z kostkami lodu i gałązką świeżej mięty. Obiecuję, zakochacie się w tym smaku!

Zdjęcie - Truskawkowa lemoniada z kwiatem czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Truskawkowa lemoniada z kwiatem czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • kwiaty czarnego bzu - ok. 6 szt
  • truskawki - 250 g
  • cukier - 3 łyżki
  • cytryna - 1 szt
  • woda mineralna - 3/4 litr, gazowana
  • kostki lodu - do podania
Sposób przygotowania

Kwiatostany czarnego bzu zalej 1/2 szklanki wody, dodaj cukier, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Ostudź i przecedź.

Truskawki zmiksuj na gładkie puree, połącz z syropem z bzu, dodaj plasterki cytryny, całość zalej wodą mineralną. Podawaj schłodzone, z kostkami lodu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy