Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką

Dostałam od mamy piękne truskawki i rabarbar i dosłownie wołały do mnie z lodówki, nie mogłam im się oprzeć. Przedstawiam więc deser, który przygotowuje się dosłownie w kilka chwil! Słodkie truskawki z rabarbarem z nutą pomarańczy zapiekane pod słodką kruszonką z płatków owsianych i zmielonych migdałów – pyszności:) Super szybki i przepyszny deser dla każdego. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberry and rhubarb baked with almond oat crumble - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką

(8 porcji)

Składniki na nadzienie:

  • 200 g truskawek, bez szypułek i podzielonych na połówki
  • 3 średnie łodygi rabarbaru, obrane z zewnętrznej błony i pokrojone na 0,5 cm kawałki
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z ½ pomarańczy
  • 1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianej

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka płatków owsianych, ja dałam błyskawiczne
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm.
  2. W średniej misce umieść truskawki, rabarbar, cukier, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, skrobię/mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania.
  3. W tej samej misce umieść płatki owsiane, migdały, cukier i szczyptę soli i wymieszaj. Wlej olej, dokładnie wymieszaj i wyłóż równomiernie na truskawki z rabarbarem.
  4. Włóż naczynie do piekarnika i piecz na środkowej półce przez 30-40 minut, lub do ładnego zarumienia.
  5. Wyjmij z piekarnika, odstaw na co najmniej 15 minut i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberry and rhubarb baked with almond oat crumble - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble

(8 servings)

Ingredients for the filling:

  • 200 g strawberries, hulled, and choppe din half
  • 3 medium stalks of rhubarb, red outer coating removed,  sliced into 0,5 cm slices
  • ¾ cup brown sugar
  • zest of 1 medium orange
  • juice of ½ an orange
  • 1½ tablespoons cornstarch

Ingredients for crumble:

  • 1 cup rolled oats
  • ½ cup all purpose flour
  • ½ cup almond meal
  • ½ cup brown sugar
  • pinch of salt
  • ½ cup olive oil

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking dish 20 cm in diameter.
  2. Place the strawberries, rhubarb, sugar, orange zest, orange juice, and cornstarch in a medium bowl and toss to combine. Place into prepared baking dish.
  3. Place the oats, almond meal, brown sugar, and pinch of salt in a medium bowl and stir to combine. Add the oil and stir together until the crumble is completely moistened. Sprinkle evenly over the top of the fruit mixture.
  4. Bake the crisp on the middle rack of the oven for 30-40 minutes, or until the bubbly and golden brown.
  5. Remove from heat and let stand at least 15 minutes to set. Serve warm.

Enjoy!

Kategorie przepisów