Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką
Dostałam od mamy piękne truskawki i rabarbar i dosłownie wołały do mnie z lodówki, nie mogłam im się oprzeć. Przedstawiam więc deser, który przygotowuje się dosłownie w kilka chwil! Słodkie truskawki z rabarbarem z nutą pomarańczy zapiekane pod słodką kruszonką z płatków owsianych i zmielonych migdałów – pyszności:) Super szybki i przepyszny deser dla każdego. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką
(8 porcji)
Składniki na nadzienie:
- 200 g truskawek, bez szypułek i podzielonych na połówki
- 3 średnie łodygi rabarbaru, obrane z zewnętrznej błony i pokrojone na 0,5 cm kawałki
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- starta skórka z 1 pomarańczy
- sok z ½ pomarańczy
- 1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianej
Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka płatków owsianych, ja dałam błyskawiczne
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki zmielonych migdałów
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- ½ szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm.
- W średniej misce umieść truskawki, rabarbar, cukier, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, skrobię/mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania.
- W tej samej misce umieść płatki owsiane, migdały, cukier i szczyptę soli i wymieszaj. Wlej olej, dokładnie wymieszaj i wyłóż równomiernie na truskawki z rabarbarem.
- Włóż naczynie do piekarnika i piecz na środkowej półce przez 30-40 minut, lub do ładnego zarumienia.
- Wyjmij z piekarnika, odstaw na co najmniej 15 minut i podawaj.
Smacznego!
English version
Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble
(8 servings)
Ingredients for the filling:
- 200 g strawberries, hulled, and choppe din half
- 3 medium stalks of rhubarb, red outer coating removed, sliced into 0,5 cm slices
- ¾ cup brown sugar
- zest of 1 medium orange
- juice of ½ an orange
- 1½ tablespoons cornstarch
Ingredients for crumble:
- 1 cup rolled oats
- ½ cup all purpose flour
- ½ cup almond meal
- ½ cup brown sugar
- pinch of salt
- ½ cup olive oil
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking dish 20 cm in diameter.
- Place the strawberries, rhubarb, sugar, orange zest, orange juice, and cornstarch in a medium bowl and toss to combine. Place into prepared baking dish.
- Place the oats, almond meal, brown sugar, and pinch of salt in a medium bowl and stir to combine. Add the oil and stir together until the crumble is completely moistened. Sprinkle evenly over the top of the fruit mixture.
- Bake the crisp on the middle rack of the oven for 30-40 minutes, or until the bubbly and golden brown.
- Remove from heat and let stand at least 15 minutes to set. Serve warm.
Enjoy!