Truskawki z cytrynowym mascarpone i amaretti
Miałam wczoraj ochotę na coś słodkiego. Zrobiłam przegląd lodówki i okazało się, że mam trochę truskawek i opakowanie serka mascarpone. W szafce znalazłam paczuszkę ciasteczek amaretti. Postanowiłam sprawdzić, czy uda się z tego zrobić smaczny deser. Udało się :)
Składniki ( na 2-3 porcje ) :
- 250 g serka mascarpone
- ok.100 g truskawek
- 10-12 ciasteczek amaretti
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 3-4 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii
- 1 łyżka śmietany
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Serek mascarpone wymieszać ze śmietaną, cukrem i skórką cytrynową. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki. Ciasteczka amaretti pokruszyć na mniejsze kawałki.
W przezroczystych szklaneczkach lub pucharkach układać warstwami :
- 1 łyżkę mascarpone
- pokruszone amaretti
- plasterki truskawek
- znów mascarpone
- amaretti
- truskawki
- na wierzch resztę kremu mascarpone
- i na koniec startą gorzką czekoladę
Deser wstawić na parę godzin do lodówki.
Przepis dołączam do truskawkowej akcji Olgi Smile.