Truskawki Romanowa

Dzisiaj truskawkowy zawrót głowy :-) Na dworze raz świeci słońce, raz spada z nieba chmurny deszcz, a my zerwaliśmy kilka listków róży i pomalowaliśmy je czekoladą, a potem wyjęliśmy z lodówki kieliszki z truskawkami i śmietaną i zwieńczyliśmy je pokrojonymi owocami pachnącymi truskawkowo-morelowo i chłodnymi różanymi listkami o smaku gorzkiej czekolady. Deser wyjedliśmy do samego dna i rozpogodził nam dusze. :-)))

Zdjęcie - Truskawki  Romanowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Truskawki  Romanowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Truskawki Romanowa

350 g truskawek

60 g cukru

50 ml likieru pomarańczowego

400 ml gęstej śmietany

kilka kropli esencji waniliowej

2 łyżki dżemu morelowego (szybko przesmażyłam 2 morele z cukrem)

kilka kostek gorzkiej czekolady

listki róży

Truskawki umyte osuszyłam i grubo pokroiłam, ale zostawiłam w całości  3 sztuki do dekoracji. Zasypałam je cukrem i zalałam likierem, zamieszałam, przykryłam folią i na noc wstawiłam do lodówki.

Śmietanę ubiłam z wanilią, a gdy już byłam w połowie ubijania to dodałam do niej połowę truskawek i odrobinę sosu i ubiłam na sztywno. Na dno pucharków położylam truskawki i zalałam je sokiem, na wierzchu rozłożylam śmietanę i wstawiłam deser na pół godziny do lodówki.

Gorącym morelowym dżemem posmarowałam przekrojone truskawki i odłożyłam je do ostygnięcia.

Na parze rozpuściłam czekoladę i posmarowałam nią listki po błyszczącej stronie. Listki ulożyłam na pergaminie na talerzyku i wstawiłam je na 10 minut do lodówki.

Schłodzony deser udekorowałam listkami i połówkami truskawek. :-)

Zdjęcie - Truskawki  Romanowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Truskawki  Romanowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Truskawki  Romanowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* Źródło - "Lato" wyd. Konemann

Kategorie przepisów

Podobne przepisy