Trufle żurawinowe z otrębami
„Sama się dziwię, że wyszły takie dobre, bo przepis na nie powstał dość spontanicznie, po znalezieniu w szafce granulowanych otrąb, dodawanych jakiś czas temu do produktów firmy „Kupiec” i doskonałej jakości suszonej żurawiny z Manufaktury Smaku. Żurawinę dodałam do masy truflowej, a granulowane otręby wykorzystałam do obtoczenia trufli.
Przepis dodaję do akcji „Otręby na 1000 sposobów” i „Pralinki, trufelki, czekoladki”.
Trufle żurawinowe z otrębami
Składniki na 30sztuk:
100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
100g mlecznej czekolady
½ szklanki śmietanki o zaw. tłuszczu 30%
50g otrąb owsianych „Kupiec”
100g suszonej żurawiny
2 łyżki likieru wiśniowego
2 łyżki masła
1 łyżka miodu gryczanego
Dodatkowo:
3 łyżki granulowanych otrąb z truskawkami „Kupiec”
30 papierowych foremek do pralinek
Otręby owsiane zmielić w młynku do kawy, a suszoną żurawinę pokroić w drobna kosteczkę.
Zagotować w rondlu śmietankę z masłem i miodem. Zestawić z ognia. Czekoladę gorzką oraz mleczną połamać na kawałki. Dodać do śmietany i stale mieszając rozpuścić w śmietanie. Wsypać do masy zmielone otręby i pokrojoną żurawinę. Wlać likier wiśniowy i całość dokładni wymieszać. Przestudzić do temp. pokojowej, a następnie wstawić na noc do lodówki, żeby masa stwardniała.
Łyżeczką wykrawać z masy kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Toczyć je między dłońmi, aż przybiorą kształt kulek. Odkładać na arkusz papieru do pieczenia. Dłonie często chłodzić zimną wodą, żeby masa się nie rozpuszczała.
Granulowane otręby włożyć do plastikowego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta. Wsypać je
do małej miseczki i obtaczać w nich kulki, lekko poruszając miseczką. Gotowe układać w specjalnych papierowych papilotkach przeznaczonych do pralinek. Przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia.