Trufle czekoladowe z amaretto i migdałami
Trufle, praliny -można powiedzieć, że symbol luksusu ;)
W cukierniach i kawiarniach ciągle kosztują „krocie”, a w domu za niewielkie pieniądze możemy przyrządzić swoje ulubione.
Dziś mam dla Was przepis przywodzący na myśl włoską krainę.
Amaretto , migdały i czekolada – trio ideale, które połączone razem zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Idealne na prezent np. dla ukochanej osoby.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 10 szt. )
* czekolada ( dobrej jakości, np. Lindt 70% kakao ) – 90 g
* masło – 20 g
* likier Amaretto – 1 łyżka
* cukier puder – 2 łyżki
* mielone migdały – 30 g
* kakao – do obtoczenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej na gładką masę, dodajemy Amaretto i dokładnie mieszamy.
Dodajemy masło, dosypujemy cukier puder i starte ( albo drobno posiekane ) migdały.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia.
Po wystudzeniu formujemy kulki i obtaczamy w kakao.
Odstawiamy do schłodzenia.
Pyszne!
Smacznego!
DRUKUJ: