Trufle czekoladowe z amaretto i migdałami

Trufle czekoladowe z amaretto i migdałami

Trufle, praliny -można powiedzieć, że symbol luksusu ;)

W cukierniach i kawiarniach ciągle kosztują „krocie”, a w domu za niewielkie pieniądze możemy przyrządzić swoje ulubione.

Dziś mam dla Was przepis przywodzący na myśl włoską krainę.

Amaretto , migdały i czekolada – trio ideale, które połączone razem zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Idealne na prezent np. dla ukochanej osoby.

Polecam!

Zdjęcie - TRUFLE CZEKOLADOWE Z AMARETTO I MIGDAŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - TRUFLE CZEKOLADOWE Z AMARETTO I MIGDAŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 10 szt. )

* czekolada ( dobrej jakości, np. Lindt 70% kakao ) – 90 g

* masło – 20 g

* likier Amaretto – 1 łyżka

* cukier puder – 2 łyżki

* mielone migdały – 30 g

* kakao – do obtoczenia

Zdjęcie - TRUFLE CZEKOLADOWE Z AMARETTO I MIGDAŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - TRUFLE CZEKOLADOWE Z AMARETTO I MIGDAŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej na gładką masę, dodajemy Amaretto i dokładnie mieszamy.

Dodajemy masło, dosypujemy cukier puder i starte ( albo drobno posiekane ) migdały.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia.

Po wystudzeniu formujemy kulki i obtaczamy w kakao.

Odstawiamy do schłodzenia.

Pyszne!

Smacznego!

Zdjęcie - TRUFLE CZEKOLADOWE Z AMARETTO I MIGDAŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - TRUFLE CZEKOLADOWE Z AMARETTO I MIGDAŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - TRUFLE CZEKOLADOWE Z AMARETTO I MIGDAŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

DRUKUJ:

Kategorie przepisów