Trójkolowy, czekoladowy sernik piankowy

Trójkolowy, czekoladowy sernik piankowy
Pierwsze "niedzielne" ciacho 2017. Wybór padł na sernik, ponieważ po świętach zostało niewykorzystane wiaderko sera do wypieków.
Do tego bita śmietana, mascarpone z jogurtem greckim i trzy rodzaje czekolady.
Jakoś tak ciągnie mnie w stronę ciast bez pieczenia i tym razem też tak się złożyło. Wyszedł w zasadzie deser, który po prostu rozpływa się w ustach.

Inspiracja z bloga Anety z ilovebake.pl :)

Składniki (duża okrągła blacha)
- 1 kg sera do wypieków
- 250 g mascarpone
- 1/2 opakowania jogurt greckiego (dużego)
- 1 opakowanie śmietany kremówki (330 ml)
- 5 łyżeczek żelatyny
- 100 ml wrzątku
- 200 g czekolady gorzkiej (180 g do masy + 20 do dekoracji)
- 200 g czekolady mlecznej (180 g do masy + 20 do dekoracji)
- 200 g czekolady białej (180 g do masy + 20 do dekoracji)
- ew. 2-3 łyżki cukru pudru do masy z gorzkiej czekolady
- ok. 100 ml mleka/ kremówki do topienia czekolady

Zdjęcie - Trójkolowy, czekoladowy sernik piankowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Trójkolowy, czekoladowy sernik piankowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przygotowanie:
Ser zmiksuj z mascarpone i jogurtem greckim do połączenia.
Schłodź kremówkę, a następnie ubij ją na bitą śmietanę.
Połącz delikatnie z masą serową.
Przygotuj żelatynę - zalej ja wrzątkiem i dokładnie wymieszaj (ok. 3-5 minut)
Żelatynę (lekko schłodzoną ) wlej do masy serowej i dokładnie wymieszaj

Masę podziel ją na 3 równe części (konieczna będzie waga)
Teraz czas na szybkie działania (topienie czekolady w kąpieli wodnej) , bo masa serowa powoli zacznie tężeć.

Zacznij od czekolady gorzkiej - 180 g połam na drobną kostkę i stop w kąpieli wodnej z "chlustem" mleka lub kremówki (pamiętaj o ciągłym mieszaniu topiącej się czekolady)
Roztopioną czekoladę dodaj do jednej z 3 części masy serowej. Tą warstwę możesz w tym momencie dosłodzić cukrem pudrem w zależności od swoich upodobań. Masę zmiksuj i wylej do foremki - ja miałam silikonową ze szklanym dnem (szklane dno bardzo ułatwia późniejsze "ściąganie" kawałków ciasta na talerze).
Następnie zrób to samo z czekoladą mleczną (bez dodawania cukru do masy), wylej ja na masę z czekolady gorzkiej, a w ostatniej kolejności z czekolada białą (bez doidwania cukru do masy) wylej ją na masę z czekolady mlecznej.

Masy czekoladowe posyp startą na tarce czekoladą gorzką, mleczna i białą.
Odstaw do lodówki na kilka godzin .

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania 1 dzień



Kategorie przepisów