Trójkątne bułeczki z siemieniem lnianym

Trójkątne bułeczki z siemieniem lnianym

Zdjęcie - Trójkątne bułeczki z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

O tym, że siemie lniane jest niezwykle zdrowe wie chyba każdy. Znam kilka osób, które nie wyobrażają sobie początku dnia bez wypicia ciepłej wody z namoczonym siemieniem i np. dodatkiem soku z cytryny.

Z tych malutkich ziarenek można także zrobić kisiel, wystarczy zalać je mniejszą ilością wrzącej wody, a utworzą coś w rodzaju „kleju”. Taki kisiel używa się w wypiekach wegańskich jako zamiennik jajek, ale nie tylko. Ten dodatek wspaniale pasuje do ciasta chlebowego, ponieważ nawilża przyszły wypiek, sprawia się miąższ pieczywa robi się sprężysty, a przy okazji jeszcze ma wiele cennych walorów zdrowotnych.

Postanowiłam dodać go do ciasta na bułeczki, ale żeby było ciekawiej. Zdecydowałam, że bułki te wcale nie będą okrągłe jak zwykle. Uformowałam z ciasta długi wałek, spłaszczyłam go i powycinałam trójkąty. Tym sposobem wyszły trójkątne bułeczki, pyszne i zdrowe

Zdjęcie - Trójkątne bułeczki z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Trójkątne bułeczki z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Trójkątne bułeczki z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Trójkątne bułeczki z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Trójkątne bułeczki z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Trójkątne bułeczki z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Trójkątne bułeczki z siemieniem lnianym Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 10 min. Porcje: 8 Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 100 g siemienia lnianego + 250 ml wrzątku
  • 150 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
Przepis
  1. Siemie lnniane wsypujemy do szklanki/miseczki i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na ok. 20 minut, po tym czasie konsystencją będzie przypominać kisiel.
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy namoczone siemię na zmianę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto mikserem przez ok. 5 minut. Po czym zostawiamy je w misie na godzinę.
  3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i formujemy długi wałek. Spłaszczamy go, aby miał szerokość ok. 8 cm i wycinamy po skocie trójkąty z ciasta.
  4. Trójkątne bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką na 40 minut.
  5. Bułki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok. 17-20 minut, czyli do momentu, aż będą rumiane.
  6. Studzimy je na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.

Kategorie przepisów