Tradycyjne śledzie w oleju lnianym

Tradycyjne śledzie w oleju lnianym
Zdjęcie - Tradycyjne śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 150 ml oleju Kujawskiego BIO lnianego tłoczonego na zimno
  • 500 g filetów śledziowych matias
  • 150 g cebuli
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 2-3 ziarna kardamonu
  • sól
  • pieprz
Zdjęcie - Tradycyjne śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę pokrój w półtalarki lub piórka. Dopraw octem, solą i pieprzem, po czym odstaw na 15 minut.

Zdjęcie - Tradycyjne śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Filety śledziowe, uprzednio wymoczone w zimnej wodzie, pokrój na niewielkie kawałki.

Zdjęcie - Tradycyjne śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

W słoiczku ułóż na przemian cebulę i śledzie. Dodaj przyprawy. Całość zalej olejem Kujawskim BIO lnianym tłoczonym na zimno. Wstaw do lodówki. Najlepiej smakują po 2-3 dniach po przygotowaniu.

Zdjęcie - Tradycyjne śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Okazja: święta/przystawka

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Tradycyjne śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów