Tosty z jagodami i kozim serem
Jagody w wytrawnej odsłonie? Ależ proszę bardzo! Jagody i borówki nie tylko świetnie smakują w słodkich deserach, ale również doskonale komponują się z serami, szczególnie kozimi i owczymi (poza tym polecam je do niektórych ryb i mięs, ale o tym może innym razem). Dlatego postanowiłem wykorzystać je do boskich tostów z ciabatty. Odrobina octu balsamicznego, garść jagód, kilka plastrów koziego sera, świeży tymianek, ulubione pieczywo i hop na grilla! Nie musicie dziękować. ;)
*
SKŁADNIKI
na 2 porcje
- 2 ciabatty lub inne podłużne bułki
- 100 g koziego sera (najlepiej w plastrach)
- 100 g jagód
- kilka gałązek tymianku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
Jagody wymieszaj z octem balsamiczny. Jeżeli korzystasz z mrożonych, rozmróź je na sitku, aby odciekł nadmiar wody. Ciabatty przetnij na pół i posmaruj od środka oliwą. Na spód połóż po plastrze koziego sera. Kolejno wyłóż jagody oraz posiekany tymianek. Przykryj kolejnym plastrem sera i drugą połówką pieczywa. Kanapki grilluj z obu stron po 2-3 minuty, aż wierzch się zarumieni, a ser zacznie topić. Podawaj od razu.
*