Tost z łososiem, awokado i mozzarellą
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Rumiane i chrupiące tosty z wędzonym łososiem, awokado i mozzarellą z pewnością zaspokoją głód na długi czas. I jeszcze przy tym są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, jak to tosty:) Jeżeli lubisz tego typu śniadania, polecam także moje tosty z pieczarkami i serem, tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą i tosty z indykiem, żurawiną i brie. Pycha!
Scroll down for recipe in English
Tost z łososiem, awokado i mozzarellą(1 porcja)
Składniki:
- 2 kromki ulubionego chleba
- 1/2 łyżki serka śmietankowego
- 1/4 awokado, pokrojonego w plastry
- 2 plastry wędzonego łososia
- 2 łyżki startej mozzarelli
- masło do posmarowania chleba
Przygotowanie:
- Wysmaruj masłem obie kromki chleba, posmaruj jedną kromkę serkiem (na stronie bez masła) i ułóż na na drugiej kromce na stronie bez masła awokado.
- Na awokado wyłóż łososia, posyp mozzarellą i przykryj drugą kromką (masłem do góry).
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj odrobinę oleju, włóż tosta i smaż przez 1-2 min, odwróć na drugą stronę i smaż aż będzie rumiany a ser się rozpuści. Równie dobrze można upiec go w opiekaczu:)
Smacznego!
English version
Salmon, avocado and mozzarella toast(1 serving)
Ingredients:
- 2 slices of bread of choice
- 1/2 tablespoon cream cheese
- 1/4 avocado, sliced
- 2 slices smoked salmon
- 2 tablespoons grated mozzarella cheese
- butter
Preparation:
- Spread some butter on one side of each slice, spread the cream cheese onto one piece of bread without butter, and place the avocado slices onto the other piece.
- Add the smoked salmon over the avocado and sprinkle with mozzarella and top each slice with other pieces of bread butter side up.
- Heat a nonstick pan over medium heat with cooking oil spray. Place the sandwich into the pan and fry on both sides until golden, the sandwich is warmed through and the cheese has melted.
Enjoy!