Tortille po meksykańsku zapiekane
Dzień dobry :-) Dziś danie na szybko, bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, a do środka możemy dać co lubimy. Ja dałam mięso mielone, kukurydzę, czerwoną fasolkę i rukolę, do tego ser mozzarella i to wszystko zapieczone. Oczywiście mięso z dodatkami przygotowane wcześniej. Polecam, tortille naprawdę bardzo smaczne :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-)
Składniki farsz:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo - wieprzowe)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki (niekoniecznie)
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenie
Dodatkowo:
- 6 -7 gotowych placków tortilli
- świeża rukola (niekoniecznie, my lubimy)
- starta mozzarella
1. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule obieramy i szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso mielone, podsmażamy, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, przyprawy i podsmażamy.
2. Jak mięso będzie usmażone, do wszystkiego dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę (fasolkę przelewamy wodą i następnie odsączamy), mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Rukolę myjemy. Na placek tortilli dajemy kilka łyżek farszu, na farsz troszkę startej mozzarelli i na ser rukolę i składamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Tak robimy z pozostałymi plackami.
4. Tortille posypujemy startą mozzarellą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i na termoobiegu zapiekamy tortille około 20 minut (ser powinien nam się stopić). Gotowe :-) Smacznego :-)