Tortilla hiszpańska z łososiem i kapustą

Tortilla hiszpańska z łososiem i kapustą

Zdjęcie - Tortilla hiszpańska z łososiem i kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- zimnica (nie lubię zimy), - dopadło mnie przeziębienie, które tak naprawdę ciągnie się od 30 grudnia, - brak weny i energii, - ciągły ból głowy, - ... A zjeść coś trzeba. Otworzyłam lodówkę i tylko resztki upieczonego łososia, kawałek białej kapusty i gdzieś na dnie szafki wygrzebałam 3 ziemniaki, cudem ocalałe...Co można z tego zrobić? Trochę kiepsko to wyglądało. A może przypomnieć sobie lato w słonecznej Hiszpanii? Tortilla!!!
Zdjęcie - Tortilla hiszpańska z łososiem i kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 3-4 ziemniaki,
  • 3 jajka,
  • to co mamy pod ręką ( u mnie kawałek łososia upieczonego wcześniej, kawałek białej kapusty, 1 cebula),
  • pęczek natki pietruszki ,
  • oliwa,
  • sól, pieprz, słodka papryka.

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Zapiec do zrumienienia w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Na oliwie poddusić poszatkowaną kapustę z posiekaną cebulą, doprawić, pod koniec dodać rozdrobnionego łososia. Dorzucić upieczone ziemniaki. Wymieszać wszystkie składniki razem na patelni, wbić jajka rozbełtane z natką pietruszki (część zostawić do posypania), przyprawione solą i pieprzem. Przykryć przykrywką i smażyć około 5-7 minut na wolnym ogniu, następnie przewrócić zgrabnie tortillę na drugą stronę i chwilę dosmażyć. Ja ten zabieg zrobiłam przy pomocy większej patelni. Kroić w trójkąty, posypać natką pietruszki
Zdjęcie - Tortilla hiszpańska z łososiem i kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów