Tortilla dietetyczna – pomysł na szybki obiad
Ciepły placek z mąki razowej, chrupiąca sałata lodowa, ogórek i czerwona cebulka. Do tego filet kurczaka gotowany na parze lub duszony z suszoną papryką i curry. Korzystam z gotowych placków tortilli, które wystarczy delikatnie zmoczyć i krótko podpiec na gorącej patelni. Dietetyczna tortilla będzie ciekawym pomysłem na szybki obiad lub do lunch boxu – przygotujesz wcześniej i zabierzesz do pracy lub na uczelnię ? Przepis na domowe, bezglutenowe placki do tortilli znajdziesz tutaj klik
Składniki
- 5 placków razowej tortilli
- 1/2 sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 mała czerwona cebulka
- 2 małe filety z kurczaka z wolnego chowu ( doprawione, posypane papryką i curry, gotowane na parze lub duszone około 30 minut )
Składniki na sos
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu ( opcjonalnie dla osób, które nie liczą kalorii )
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
Dodatkowo
- Ketchup
W czasie, kiedy przygotowuję sałatkę warzywną i sos jogurtowy, duszę lub gotuję filety kurczaka. Warzywa dokładnie myję. Sałatę drobno kroję. Ogórek i pomidor kroję w kostkę. Cebulkę również kroję w drobną kostkę. Kurczaka ugotowanego na parze, kroję na mniejsze kawałki. Składniki na sos jogurtowy, dokładnie mieszam. Placki przygotowuję wg. opisu na opakowaniu. Najczęściej placki tortilli należy delikatnie natrzeć wodą i krótko podgrzać na rozgrzanej patelni. Na gorące placki nakładam porcję sałatki i kurczaka, dodaję sos jogurtowo – czosnkowy i ketchup. Placki zwijam w rulonik, zawijam do góry jedną końcówkę tortilli. Jest pysznie ? Smacznego ?