Tortellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi

Tortellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi

Zdjęcie - Tortellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jeśli nam zostaną pierożki, uszka, tortellini czy ravioli z poprzedniego dnia, to możemy je w prosty i smaczny sposób spożytkować - tworząc inne danie. Dla urozmaicenia możemy je zapiec z sosem, dodać mięso, ser lub inne dodatki. W krótkim czasie stworzymy nowy, smaczny posiłek - domownicy zapewne będą zachwyceni i nikt nie będzie marudził, że znowu to samo... ;-) Jeśli nie mamy pierożków, to możemy użyć tych gotowych i je chwilę obgotować - efekt też będzie zadowalający;-) Polecam zwłaszcza, gdy z czasem u nas krucho. Danie dołączam do Błyskawicznych piątków na FB.
Zdjęcie - Tortellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Inspiracja (tu) . Składniki:

  • 250 tortellini lub ravioli ze szpinakiem i ricottą,
  • 150g mozzarelli lub innego sera wg uznania,
  • parmezan w kawałku,
  • świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie),

Sos pomidorowy:

  • 1 mała cebula drobno posiekana,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 4-5 pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • chlust białego wytrawnego wina,
  • 0,5 szkl.bulionu lub wody,
  • szczypta suszonych płatków chili,
  • 6-8 liści posiekanej bazylii,
  • sól i pieprz,

pulpeciki:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 300g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego zmielonego,
  • bułka sucha lub tarta,
  • natka pietruszki drobno posiekana (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( ja dałam sos paprykowy),
  • olej do smażenia,

Przygotowanie: Podsmażyć cebulę na małym ogniu, do zeszklenia. Dodać czosnek i krótko gotować. Dodać wino, a następnie dodać pomidory sparzone i obrane, bulion, chili i bazylię. Gotować, aż sos zgęstnieje. Wszystko zblendować. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Podczas gdy sos się gotuje, wymieszać wszystkie składniki na pulpeciki, zagęścić bułką, doprawić. Z wyrobionego mięsa lepić malutkie kuleczki z mięsa. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć klopsiki aż się przyrumienią z każdej strony. Wodę z solą zagotować i wrzucić tortellini. Gotować 3 minuty. Odcedzić. Pominąć tę czynność jeśli mamy już pierogi obgotowane. Wymieszać tortellini z pulpecikamii i z sosem pomidorowym. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Rozsypać kawałki mozzarelli. Na wierzch zetrzeć parmezan. Zapiekać 20 - 30 minut.
Zdjęcie - Tortellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów