Tort z bitą śmietaną i owocami na 35-letnią rocznicę ślubu moich rodziców
Upiekłam torta z bitą śmietaną i owocami według własnego pomysłu na 35 rocznicę ślubu moich rodziców:-) Życzę moim rodzicom dużo zdrowia i jeszcze raz 35 lat bycia razem:-) Ten tort śmiało mogę polecić też zakochanym na Walentynki, polecam gorąco :-)
Składniki na biszkopt (ja upiekłam 2 biszkopty):
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 niepełna szklanka cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Bita śmietana:
- 1 litr śmietany kremówki (30 %)
- 2 cukry waniliowe
- 4 śmietan - fixy (w lecie daję 5)
Poncz:
- sok z ananasów
- ciepła woda
- 2 -3 kieliszki wódki
Dodatkowo:
- puszka ananasów
- 1 kg mandarynek
- kiść winogron
- 1, 5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 większy słoik dżemu np. porzeczkowego
- opakowanie długich biszkoptów
Po wystudzeniu przekroić biszkopty na pół. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z ananasa, wszystko dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrami waniliowymi oraz z śmietan-fixami. Ananasy osączyć z zalewy i pokroić w większą kostkę. Tabliczkę gorzkiej czekolady pokroić na nierówne kawałki, mandarynki obrać, winogrona umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Pierwszy krążek biszkoptu naponczować, posmarować go grubo dżemem porzeczkowym, przyłożyć drugim naponczowanym krążkiem biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć 1/3 bitej śmietany. W śmietanę wcisnąć kawałki ananasów oraz pokrojoną czekoladę, przyłożyć trzecim naponczowanym krążkiem biszkoptu.
Wyłożyć 1/3 bitej śmietany, wcisnąć mandarynki, przyłożyć ostatnim czwartym krążkiem biszkoptu. Wierzch tortu naponczować, wyłożyć resztę bitej śmietany, posmarować nią wierzch i boki tortu.
Długie biszkopty przykleić do boków tortu, wierzch udekorować dowolnymi owocami. Ja narysowałam serce i boki wyłożyłam winogronami i mandarynkami. W środku powstało serce, na środek położyłam dekorację z czekolady. Dekoracja: papier do pieczenia posmarować olejem, rozpuścić pół tabliczki gorzkiej czekolady i tą rozpuszczoną czekoladą nadać określony kształt dekoracji. Ja zrobiłam cyferkę 35, dekoracja powinna porządnie wyschnąć, najlepiej włożyć ją na noc do zamrażarki. Po stężeniu należy podważyć dekorację nożem i przenieść ją na torta, gotowe:-)
Smacznego!