Tort śmietanowo truskawkowy bez pieczenia
Tort śmietanowo truskawkowy w środku z chrupiącą białą czekoladą
Składniki:
170 gram herbatników czekoladowych ( u mnie Łakotki)
2 łyżki masła
500 ml śmietanki kremówki
250 gram serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
pół tabliczki białej czekolady
4-5 listków żelatyny
truskawki
patki migdałów
listki mięty
Ciastka wrzucić do malaksera. Zmiksować. Dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na spód tortownicy. Ugnieść. Włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać posiekaną w kostkę białą czekoladę. Dodać żelatynę przygotowaną według opisu na opakowaniu. Dodać serek mascarpone. Wymieszać. Wyłożyć na spód blatu. Włożyć do lodówki. Po 1-2 godzinach wyjąć. Ułożyć truskawki ( lub owoce sezonowe). Posypać prażonymi migdałami i listkami mięty.
fgf