Tort pomarańczowo-czekoladowy

Pyszny mocno czekoladowy tort, w sam raz na zimowy wieczór.



Biszkopt czekoladowy:

180 g masła
360 g cukru
3 jajka
łyżeczka esencji pomarańczowej
235 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
260 ml maślanki
85 g kakao
skórka pomarańczowa

Masło rozkręcamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jaju i dobrze miksujemy. Przesianą mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do masy jajecznej na przemian z maślanką. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Przekładamy ciasto do dużej tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 80 minut w temp 160 stopni.

Wystudzony biszkopt kroimy na 3 części.


Masa pomarańczowa I:

1,5 szklanki soku pomarańczowego
1/3 szklanki cukru
budyń śmietankowy

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu , ale zamiast mleka używamy soku.
Gorącą masę wykładamy na biszkopt.


Masa pomarańczowa II:

Miksujemy 2 pomarańcze (jedną ze skórką, jedna bez), przekładamy do garnka i smażymy z cukrem aż masa będzie gęsta. Ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań.
Ciepła masę wylewamy na masę budyniową.

Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy masą czekoladową.


Masa czekoladowa:

200 ml kremówki ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z wystudzoną czekoladą, którą wcześniej rozpuściliśmy w kąpieli wodnej.


Dekoracja według uznania.

Ja zrobiłam plastyczna masę wg przepisu, który znalazłam na GP. Jak tylko odnajdę autora, to wkleję link.

Potrzebujemy:

400 g marshmallows

1 kg cukru

2 łyżki wody

Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody a następnie dodając po trochu cukru zagniatamy masę aż do uzyskania plastycznej konsystencji. Masa nie powinna kleić się do rąk.
Można ją zabarwić barwnikami spożywczymi, wycinać dowolne kształty i ozdabiać tak, jak podpowiada wyobraźnia :)


Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą i suszonymi morelami

Mazurek pomarańczowy z białą c…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski!
1

Bostock. Francuski patent na d…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Roszponka, ciecierzyca, pomarańcza - sałatka.

Roszponka, ciecierzyca, pomara…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa
1

Domowa kandyzowana skórka poma…

food² food²
Food Square

Sałatka z kurczakiem i pomarańczą

Sałatka z kurczakiem i pomarań…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym
2

Owsianka z pomarańczami, orzec…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
2

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rurkami bez pieczenia
2

Ciasto z rurkami bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ucierane z owocami
2

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tort truskawkowy
2

Tort truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy