Tort piłka nożna z owocowym wnętrzem
Mając w domu fana piłki nożnej - nawet takiego, który ma zaledwie 6 lat - trzeba się przygotować na wyzwania :) Przeglądaliśmy z moim synkiem różne pomysły na urodzinowe torty i oczywiście kiedy tylko zobaczyliśmy ten tort, nie było już mowy o żadnym innym. Pomysł znalazł się na Wielkim Żarciu. Bałam się trochę, że nie podołam, ponieważ nie mam specjalnie talentu do cukiernictwa, ale jakoś się udało - i wyszło całkiem nieźle. Ten tort wcale nie jest trudny do zrobienia. Zmieniłam tylko nadzienie, ponieważ były w składzie banany, które moim zdaniem lepsze są zimą, a teraz lepiej chyba skorzystać z owoców sezonowych.
Składniki:
Biszkopt: (wszystkie składniki będą potrzebne podwójnie)
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao (do ciemnego placka)
Nadzienie:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany 36%
2 opakowania śmietan-fixu
3-4 łyżki cukru pudru (zależnie od smaku)
2 łyżeczki żelatyny
500 g malin
200 g borówek amerykańskich
Ponadto:
zielony lukier
polewa czekoladowa
Akcesoria:
miska z okrągłym dnem
Przygotowanie biszkoptów:
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i żółtka. Następnie przesiej do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do drugiego ciasta dodaj również kakao. Na dużych blaszkach do pieczenia (najlepiej takich z piekarnika) rozłóż pergamin i rozsmaruj cienko ciasto. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut i odstaw ciasta do ostygnięcia.
Z papieru wytnij szablony sześciokąta i pięciokąta. Muszą one być podobnej wielkości, tak aby można było z nich ułożyć potem wzór. Z ciemnego ciasta wytnij koło o średnicy miski, w której będziesz przygotowywać ciasto. Następnie z białego ciasta wytnij sześciokąty - korzystając z szablonu, a z ciemnego ciasta - pięciokąty. Potrzebujesz około 5-6 pięciokątów, i około 15 sześciokątów.
Miskę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż ciemny pięciokąt, dokoła niego jasne sześciokąty, i tak dalej, do momentu otrzymania wzoru piłki. Potrząśnij miską, aby kawałki ciasta dobrze się ułożyły, a jeśli zostaną ci puste miejsca, wypełnij je jasnym ciastem.
Przygotowanie nadzienia:
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia. Serek mascarpone zmiksuj z połową malin i cukrem, następnie dodaj ostudzoną żelatynę i wymieszaj. Śmietanę ubij z zagęstnikiem, następnie wymieszaj ją z masą serową. Jeżeli masa będzie za mało słodka, możesz ją teraz dosłodzić. Delikatnie domieszaj do masy pozostałe maliny i borówki. Masą napełnij miskę i nakryj kołem z ciasta. Przykryj ciasto folią, obciąż talerzykiem i odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia:
Wyłóż ciasto na paterę, ostrożnie zdejmij folię. Zielonym lukrem narysuj "trawkę", a polewą czekoladową wypełnij szpary między łatkami. Gotowe!
Dziś mój synek skończył 6 lat. Wszystkiego najlepszego!!!!