Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami, podany z lagerem
Naleśniki nieodmiennie kojarzą mi się z porą późnego lata. Podawane ze świeżymi owocami są wyśmienitym deserem dla małych i dużych.
Dzisiaj chciałam Wam polecić pyszny tort naleśnikowy z mascarpone i letnimi owocami, który znika ze stołu zdecydowanie szybciej niż się pojawia.
Jako dopełnienie (18+) proponuję podać ciemnego lagera, z głębokim aromatem czekolady i świeżo palonej kawy, który będzie zwieńczeniem deserowej uczty.
Ciasto na naleśniki:- 2 jajka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szkl. mleka
- 0,5 szkl. wody mineralnej (lekko gazowanej)
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem i wodą. Dodajemy mąkę, sól i opcjonalnie cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie smażymy naleśniki na patelni.
Do smażenia naleśników można użyć klarowanego masła lub oleju.
Składniki na nadzienie:- 250g mascarpone*
- 250 g ricotty
- 3 łyżki cukru pudru
- nasionka z 1 laski wanilii
Masę przygotowujemy dopiero kiedy mamy już usmażone naleśniki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Ubijamy do momentu otrzymania gęstego kremu.
Dodatkowo:- dżem z czerwonej porzeczki z chilli i imbirem – klik
- 100g malin
- 100 g jeżyn
- 3 łyżki cukru
- naleśnik,
- dżem porzeczkowy,
- naleśnik,
- krem.