Tort naleśnikowy z kremem z masła orzechowego i karmelizowanymi bananami
Dziś Dzień Dziecka, więc cofamy się parę lat wstecz i wspominamy nasze ulubione dania! Ja, gdy byłem mały, mogłem wcinać naleśniki trzy razy dziennie: na śniadanie, obiad i kolację. Nie ważne jakie: z serem, dżemem, czy bananami, ale ważne, żeby były na słodko! Myśląc o swoim ulubionym daniu, postanowiłem zrobić z niego coś więcej — boskie i niezwykle proste w przygotowaniu ciacho! Bo zrobienie naleśników jest przecież dziecinnie proste! Jednak, żeby nie było tak klasycznie, to naleśniki postanowiłem usmażyć z dodatkiem kakao. Tort przełożyłem zaś kremem przygotowanym z masła orzechowego i kremowego serka (dzięki temu nie jest taki ciężki), a całość udekorowałem karmelizowanymi bananami! Jestem wręcz przekonany, że to ciacho posmakuje łakomczuchom w każdym wieku! ;) PS. Sam pomyślałem o tym trochę za późno, ale fajnym pomysłem będzie również ułożenie plasterków bananów pomiędzy niektóre warstwy naleśników. ;)
*
SKŁADNIKI
na tort naleśnikowy o średnicy 20 cm
Naleśniki z kakao:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 400 ml mleka
- 300 ml wody gazowanej
- 4 łyżki roztopionego masła lub oleju
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- garść orzechów ziemnych do dekoracji
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 400 g masła orzechowego 100%
- 400 g serka kanapkowego typu Philadelphia
- duża szczypta soli morskiej
Karmelizowane banany:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu (lub cukru trzcinowego)
- szczypta cynamonu
- 2-3 duże banany lub kilka małych
* PRZYGOTOWANIE
Naleśniki z kakao Do kielicha blendera wsyp mąkę, kakao, sól oraz cukier, wbij jajka, wlej mleko oraz rozpuszczone masło. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne.
Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód będzie już ścięty, należy je obrócić na drugą stronę. Z podanych proporcji powinno wyjść około 20 naleśników o średnicy 20 cm.
Krem z masła orzechowego (Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).
Masło utrzyj z cukrem pudrem za pomocą miksera na biały puch. Kolejno dodaj masło orzechowe oraz sól morską i zmiksuj do połączenia. Następnie łyżka po łyżce dodawaj serek Philadelphia, nie przerywając ubijania. Gotowy krem będzie dość rzadki i stężeje dopiero po schłodzeniu.
Pierwszego naleśnika ułóż na paterze i posmaruj czubatą łyżką kremu orzechowego, rozprowadź go równomiernie. Czynność powtarzaj. Między kilka warstw możesz również ułożyć plasterki bananów. Ostatniego naleśnika udekoruj kremem wyciśniętym przez rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki. Tort wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. (Ja niestety spieszyłem się ze zdjęciami, więc krem orzechowy nie zdążył się zsiąść).
Karmelizowane banany Duże banany obierz i przekrój wzdłuż oraz wszerz na pół. Banany mini dokładnie umyj i obierz do połowy. Na patelni rozgrzej masło wraz z miodem i cynamonem. Gdy mikstura zacznie wrzeć, wrzuć banany i smaż przez około minutę z obu stron.
Gotowy tort udekoruj karmelizowanymi bananami i orzeszkami ziemnymi.
*