Tort mascarpone, z białą i gorzką czekoladą

Tort mascarpone, z białą i gorzką czekoladą

Zdjęcie - Tort mascarpone, z białą i gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis od Agatki z forum CinCin.
Trochę zmodyfikowałam - piekłam w dużej tortownicy (26cm), użyłam przepisu na mój biszkopt - rzucany na podłogę.Tort wyszedł bardzo wysoki, mocno kremowy..
Poniżej przepis:
Biszkopt czekoladowy
(tortownica 26 cm)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 pełne łyżki kakao
  • mąki pszennej tyle, żeby razem z ziemniaczaną i kakao wypełniła szklankę 250 ml
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Jasna masa z białą czekoladą

* 200g białej czekolady
* 500g mascarpone
* 400g słodkiej śmietanki 30%
* 1 łyżka cukru pudru - to ode mnie :)
* dodatkowo 60g gorzkiej czekolady, posiekanej drobno


Ciemna masa z gorzką czekoladą
* 200g gorzkiej czekolady
* 500g mascarpone
* 400g słodkiej śmietanki 30%
* 2 łyżki cukru pudru - to ode mnie :)

Obie masy robimy tak samo.

Czekoladę w średniej wielkości misce rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę.
Śmietankę ubić w osobnym naczyniu, wmieszać do masy serowo-czekoladowej.

1/4 jasnej masy odłożyć, wstawić do lodówki. Do reszty wmieszać kawałki czekolady.


Do nasączenia

* ok. 100ml mocnej ostudzonej kawy
* 50ml alkoholu (wódka, wiśniówka) - dałam likier kawowy i łyżkę ekstraktu waniliowego

Wymieszać.

Zdjęcie - Tort mascarpone, z białą i gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykonanie

Biszkopt przekroić na 3 części. Spód ułożyć na paterze, nasączyć jedną trzecią płynu, wyłożyć ciemną masę.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć, wyłożyć ciemną masę. Przykryć trzecim plackiem, nasączyć, wyłożyć jasną masę z kawałkami czekolady.
Jasną masą bez czekolady posmarować boku tortu - ja wysmarowałam cały tort masą z czekoladą, a masę bez czekolady użyłam do ozdobienia. Posypać posiekaną czekoladą lub ozdobić dowolnie.
Wstawić do lodówki (tort jest najlepszy po całodobowym leżakowaniu).
Zdjęcie - Tort mascarpone, z białą i gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort mascarpone, z białą i gorzką czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów