Tort makowy z kremem migdałowym
Dla wszystkich łasuchów zrobiłam coś specjalnego:)
Tort makowy z kremem migdałowym
składniki na ciasto:
1 szklanka suchego maku
1 szklanka mleka
4 jajka
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
Mak ugotować ze szklanką mleka. Przekręcić przez maszynkę. Ostudzić.
Białka ubić na pianę z cukrem. Gdy jest sztywna, dodać stopniowo po jednym żółtku. Masę wymieszać z cukrem waniliowym i utartym makiem. Tortownicę wysmarować masłem, opruszyć bułką lub mąką. Ciasto makowe wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut w 160 stopniach.
Krem migdałowy
1 kostka masła śmietankowego
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
1 zapach migdałowy
kieliszek czystej wódki
Ugotować budyń z 3 łyżkami cukru, przestudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo budyń. Gdy krem będzie puszysty, wlać zapach migdałowy i kieliszek wódki (może być spirytus).
Przestudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 części. Przełożyć kremem. Ciasto jest mokre ale można dodatkowo polać przygotowaną wcześniej esencją(wódka, zapach migdałowy, 0,5 szklanki przegotowanej wody i 1 łyżka cukru). Udekorować na swoją nutę;)