Tort makowy z kremem migdałowym

Dla wszystkich łasuchów zrobiłam coś specjalnego:)

Tort makowy z kremem migdałowym

składniki na ciasto:

1 szklanka suchego maku

1 szklanka mleka

4 jajka

4 łyżki cukru

cukier waniliowy

Mak ugotować ze szklanką mleka. Przekręcić przez maszynkę. Ostudzić.

Białka ubić na pianę z cukrem. Gdy jest sztywna, dodać stopniowo po jednym żółtku. Masę wymieszać z cukrem waniliowym i utartym makiem. Tortownicę wysmarować masłem, opruszyć bułką lub mąką. Ciasto makowe wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut w 160 stopniach.

 

 

Krem migdałowy

1 kostka masła śmietankowego

1 budyń śmietankowy

3 łyżki cukru

1 zapach migdałowy

kieliszek czystej wódki

Ugotować budyń z 3 łyżkami cukru, przestudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo budyń. Gdy krem będzie puszysty, wlać zapach migdałowy i kieliszek wódki (może być spirytus).

 

Przestudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 części. Przełożyć kremem. Ciasto jest mokre ale można dodatkowo polać przygotowaną wcześniej esencją(wódka, zapach migdałowy, 0,5 szklanki przegotowanej wody i 1 łyżka cukru). Udekorować na swoją nutę;)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy