Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami – łatwy!
- SKŁADNIKI:
- BISZKOPT CZEKOLADOWY - z przepisu na blogu
- MASA:
- * mascarpone - 600 g
- * śmietana 36% - 300 ml
- * cukier puder - 4 łyżki
- * likier malibu - ok.80 ml
- * biała czekolada - 150 g
- * olejek waniliowy - 1 łyżeczka
- DODATKOWO:
- * likier Baileys - do nasączenia
- * płatki migdałów - 150 g
- * kokos - 100 g
Jak zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego kolegi.
Tomek zaskoczył mnie tym zadaniem o 6 rano , ale już wtedy myślenie było na pełnych obrotach i odrazu wiedziałam jakie smaki chciałabym w tym torcie połączyć!
Tutaj miałam totalnie wolną rękę i mogłam szaleć do woli!
Warunek był tylko 1 : tort ma być „niewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla
Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu.
Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa!
Zobaczcie jak wyszło!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
BISZKOPT :
Pieczemy z tego przepisu.
Upieczony kroimy na równe 3 blaty.
MASA:
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym.
W osobnej misce ubijamy śmietanę 36% z pozostałym cukrem – do momentu aż będzie puszysta.
Dodajemy do masy serowej.
Wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
( W razie potrzeby możemy dosłodzić do smaku ).
CAŁOŚĆ:
Przygotowane biszkopt nasączamy likierem Baileys – tylko delikatnie kropimy po całości!
Smarujemy warstwą kremu.
Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy warstwą kremu.
Przykrywamy ostatnim blatem.
Cały tort ( łącznie z bokami ) smarujemy resztą kremu.
Ja na posmarowanie całości zostawiłam mniejszą ilość kremu , ponieważ tort musiałam transportować kilkanaście k. w upale.
Wy jeśli przygotujecie go dla siebie w domu , śmiało możecie posmarować większą ilością.
Obsypujemy dokładnie podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosu.
Zostawiamy na kilka godzin w lodówce ” do przegryzienia „