Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami – łatwy!

  • SKŁADNIKI:
  • BISZKOPT CZEKOLADOWY - z przepisu na blogu
  • MASA:
  • * mascarpone - 600 g
  • * śmietana 36% - 300 ml
  • * cukier puder - 4 łyżki
  • * likier malibu - ok.80 ml
  • * biała czekolada - 150 g
  • * olejek waniliowy - 1 łyżeczka
  • DODATKOWO:
  • * likier Baileys - do nasączenia
  • * płatki migdałów - 150 g
  • * kokos - 100 g

Jak zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego kolegi.

Tomek zaskoczył mnie tym zadaniem o 6 rano , ale już wtedy myślenie było na pełnych obrotach i odrazu wiedziałam jakie smaki chciałabym w tym torcie połączyć!

Tutaj miałam totalnie wolną rękę i mogłam szaleć do woli!

Warunek był tylko 1 : tort ma być „niewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;)

 

Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu.

Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa!

 

Zobaczcie jak wyszło!

Zdjęcie - Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami – łatwy! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

 

BISZKOPT :

Pieczemy z tego przepisu.

Upieczony kroimy na równe 3 blaty.

MASA:

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym.

W osobnej misce ubijamy śmietanę 36% z pozostałym cukrem – do momentu aż będzie puszysta.

Dodajemy do masy serowej.

Wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

( W razie potrzeby możemy dosłodzić do smaku ).


CAŁOŚĆ:

Przygotowane biszkopt nasączamy likierem Baileys – tylko delikatnie kropimy po całości!

Smarujemy warstwą kremu.

Przykrywamy drugim blatem.

Smarujemy warstwą kremu.

Przykrywamy ostatnim blatem.

Cały tort ( łącznie z bokami ) smarujemy resztą kremu.

Ja na posmarowanie całości zostawiłam mniejszą ilość kremu , ponieważ tort musiałam transportować kilkanaście k. w upale.

Wy jeśli przygotujecie go dla siebie w domu , śmiało możecie posmarować większą ilością.

Obsypujemy dokładnie podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosu.

Zostawiamy na kilka godzin w lodówce ” do przegryzienia „

Zdjęcie - Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami – łatwy! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy