Tort czekoladowy z nutellą i truskawkami
Właściwie to nie tort, tylko torcik, bo jest (a raczej był) niewielki - tylko 22 cm średnicy. W oryginalnym przepisie blaty były z ucieranego ciasta, jednak sporo osób narzekało na nie w komentarzach, więc postanowiłam zrobić tradycyjny biszkopt z kakao. To był strzał w dziesiątkę - puszysty biszkopt czekoladowy w połączeniu z nutellowym kremem, bitą śmietaną i truskawkami to prawdziwe niebo w gębie ! Bardzo polecam ! :)
przepis - moje wypieki
szklanka = 250 ml
Składniki (na tortownicę o średnicy 20-22 cm) :
biszkopt :
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
krem z nutellą :
- 150 g nutelli
- 150 g serka mascarpone , schłodzonego
- 40 g mlecznej czekolady , roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
krem śmietankowy :
- 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 50 g serka mascarpone, schłodzonego
- 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo :
- 300 g truskawek - przekrojonych na pół
Przygotować biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej) : tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno. Boków nie smarować. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać przez sito.
Białka ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie wciąż ubijając dodawać po kolei żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta - szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera. Masę wlać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170°C i piec przez ok.40 minut (lub do suchego patyczka).
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić je w formie na podłogę (można podłożyć ręcznik). Wstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto do ostygnięcia.
Całkowicie ostudzony biszkopt oddzielić od brzegów formy ostrym nożem. Przekroić na dwa krążki.
Krem z nutellą : do misy miksera włożyć mascarpone i nutellę - zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać roztopioną czekoladę i jeszcze chwilę miksować. Krem powinien mieć jednorodną konsystencję. Przykryć folią, wstawić do lodówki.
Krem śmietankowy : do misy wlać śmietankę, dodać mascarpone i cukier - miksować do uzyskania gęstego kremu.
Blat czekoladowy umieścić na paterze. Posmarować go połową kremu z nutelli, ułożyć na nim część truskawek, posmarować połową kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować go pozostałym kremem nutellowym, na niego wyłożyć resztę kremu śmietankowego, a na wierzchu ułożyć truskawki.
Gotowy tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce.