Tort czekoladowo-orzechowy z malinami

Tort czekoladowo-orzechowy z  malinami

Na wczorajsze urodziny męża chciałam upiec coś  mocno czekoladowego i zarazem bardzo szybkiego i prostego w wykonaniu, bo czasu ostatnio mam strasznie mało. Idealną propozycję znalazłam u Dorotus. Przyrządzenie tego torcika zajmuje naprawdę tylko chwilkę, a efekt zadowoli niejednego łakomczucha. Ciasto ma tą zaletę, że nie zawiera w ogóle mąki - zastępują ją zmielone laskowe orzechy. Zwolennikom lekkich ciast się pewnie nie spodoba, bo jest ciężkie, gliniaste...ale zapewniam: jest naprawdę bardzo smaczne :) Jeśli chodzi o wygląd...no cóż, idealny nie jest, ale mojemu mężowi się spodobał, a przecież głównie o to mi  chodziło :)  Polecam z czystym sumieniem.

Zdjęcie - Tort czekoladowo-orzechowy z  malinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- 4 jajka

- 200 g masła

- 200 g zmielonych orzechów laskowych (mogą być wcześniej podpieczone)

- 180 g gorzkiej czekolady

- 180 g drobnego cukru (dałam 150 g)

- 2 łyżki likieru cytrusowego, brandy lub rumu (dałam rum)

Polewa:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 40 g masła

Wykonanie:

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać lekko ciepłą (nie gorącą) czekoladę, nie przerywając miksowania. Kolejno dodać orzechy oraz alkohol. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Gotowe ciasto przelać do formy o średnicy 21 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec około 55 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Składniki polewy roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać. Gotową polewą oblać ciasto. Udekorować malinami. Smacznego :)

Zdjęcie - Tort czekoladowo-orzechowy z  malinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów