Tort czekoladowo - bananowy z karmelową polewą
Z okazji dzisiejszej rocznicy zapraszam na kawałek pysznego tortu. Myślę, że smaki powinny przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednego degustatora, bo przecież banany doskonale łączą się z czekoladą. Tort jest naprawdę mocno czekoladowy bo oprócz masy czekoladę zawierają także blaty. Początkowo myślałam o zrobieniu zwykłych biszkoptów bo mam już sprawdzony przepis ale zwyciężyła ciekawość. Blaty, które zrobiłam są nieco cięższe ale dobrze nasączone, po nocy spędzonej w lodówce są idealne i doskonale pasują do śmietanowej masy bananowej. Wierzch tortu pokryłam polewą, do którego użyłam sosu karmelowego, ale jeśli uważacie, że to za dużo smaków w jednym cieście, można z niej zrezygnować na rzecz np. polewy czekoladowej. Wtedy tort będzie jeszcze bardziej intensywny.
Bardzo dziękuję za wszystkie życzenia i mile słowa pozostawione w komentarzach. Są one dla mnie bardzo ważne. Ten tort jest dla wszystkich czytelników mojego bloga, tych, których znam z imienia i tych anonimowych. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego:)
Źródło + moje zmiany
Składniki na blaty:
- 4 jajka
- 200 g cukru (dałam 100)
- 70 g masła roztopionego
- 70 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 60 ml mleka
- 60 ml przegotowanej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g mąki
- 40 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na nasącz:
- 100 ml mleka
- 2 łyżki ciemnego rumu
Składniki na krem bananowo-czekoladowy:
- 400 g dojrzałych bananów
- 400 ml śmietanki kremówki
- 150 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
- 2 łyżki ciemnego rumu
Składniki na polewę karmelową:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g sosu karmelowego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o średnicy 21cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem . W misce połączyć mąkę, kakao, proszek i sól. Odstawić na bok. W drugiej miesce ubić żółtka z cukrem, aż będą lekko spienione. Dodać rozpuszczone masło, czekoladę i wodę i miksować do połaczenia składników. Przesiać mąkę i wymieszać. Białka ubić oddzielnie na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Przelać ciasto do formy i piec ok. 40 min. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
W misce połączyć rozgniecione banany, rozpuszczoną czekoladę i rum. Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszać z bananami.
Śmietankę przeznaczoną na polewę ubić, delikatnie połączyć z sosem karmelowym. UWAGA! Należy to robić bardzo delikatnie i stopniowo bo masa może się zważyć
Pierwszy krążek ciasta umieścić na tortownicy, nasączyć, wyłożyć połowę masy czekoladowo- bananowej, przkryć drugim, nasączyć, wyłożyć resztę masy. Przykryć trzecim krążkiem, nasączyć. Wierzch posmarować polewą karmelową Można też posmarowac boki, jednak ja tego nie zrobiłam. Wierzch dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Smacznego:)