Tort bezowy tiramisu, idealny na każdą okazję
Moim zdaniem na świecie istnieją dwa najwspanialsze desery, jakie wymyślił człowiek. Pierwszy to australijska beza pavlova: chrupiąca z zewnątrz i skrywająca w sobie lekkie piankowe wnętrze. Tradycyjnie podawana z czapą ubitej na puch śmietany kremówki oraz ze świeżymi, lekko kwaskowymi owocami, które równoważą słodycz deseru. Drugi to włoskie tiramisu: delikatne biszkopty nasączone kawą i winem Marsala lub likierem Amaretto, przeplatane aksamitnym kremem z żółtek i sera mascarpone, który wieńczy odrobina wytrawnego kakao. Połączenie tych dwóch deserów marzyło mi się już od dawna, dlatego dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na wspaniały tort bezowy tiramisu. Pyszny, delikatny i wprost uzależniająco pyszny.
Dwa chrupiące bezowe blaty przełożyłem delikatnie waniliową bitą śmietaną i ukryłem w nich ciężkie od kawy i likieru Amaretto okrągłe biszkopty. Wierzch delikatnie oprószyłem dobrej jakości kakao i niewiele czekając, podałem z filiżanką mocnego espresso, bo właśnie tak smakuje najlepiej. Ten tort bezowy tiramisu to upojny romans dwóch spalonych słońcem krain: antypodów i Italii, któremu wprost nie można się oprzeć. Wiem, o czym mówię, bo każdy, kto miał okazję spróbować tego deseru, poprosił o dokładkę. ? Dlatego jeżeli lubicie pavlovą, to koniecznie musicie wypróbować ją w tej kawowej odsłonie. A więc miksery w dłoń i do dzieła! ? Mam nadzieję, że ten tort bezowy tiramisu podbije serce każdego łasucha, który lubi proste i sprawdzone desery. ?
Bezowy tort Tiramisu Łukasz Moim zdaniem na świecie istnieją dwa najwspanialsze desery, jakie wymyślił człowiek. Pierwszy to australijska beza pavlova: chrupiąca z zewnątrz i skrywająca w… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 80 minut 80 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 2 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Blaty bezowe:
- 8 białek (ok. 280 g)
- 480 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki octu winnego
- szczypta soli
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 100 ml świeżo zaparzonej kawy (np. w kawiarce)
- 50 ml likieru Amaretto
- 12-16 okrągłych biszkoptów
- 1 łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE
Blaty bezowe
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny. Zmiksuj krótko ponownie.
- Gotową pianę wyłóż na 2 blachy pokryte papierem do pieczenia z uprzednio narysowanymi 2 okręgami o średnicy ok. 24 cm. Wyrównaj wierzch szpatułką. Boki mogą pozostać nieregularne — tort będzie wyglądał wtedy ciekawiej.
- Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 3 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez 70-80 minut, korzystając z termoobiegu.
- Gotowe bezy ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
Krem
- Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder i stopniowo ser mascarpone.
Przed samym podaniem*
- Na paterze ułóż pierwszy bezowy blat i pokryj go ⅓ kremu.
- Biszkopty maczaj w kawie wymieszanej z Amaretto i ułóż je równomiernie na kremie. Przykryj dodatkową porcją śmietany ubitej z mascarpone i ułóż kolejną bezę. Posmaruj ją pozostałym kremem.
- Wierzch tortu tiramisu posyp kakao.
UWAGI
*Gotowy tort bezowy smakuje najlepiej tego samego dnia, ale w razie potrzeby można przechowywać go w lodówce do 48 godzin.