Torcik na herbatnikach i oleju rzepakowym, z masą serową i truskawkami
Torcik przygotowany specjalnie na Dzień Matki. Miało być lekko, letnio, kremowo i owocowo. Herbatnikowy spód przełożony serowym kremem i zatopionymi w nim słodkimi, polskimi truskawkami. Wyszedł obłędnie pyszny!
Torcik jest maksymalnie szybki i prosty w przygotowaniu. Proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania. Jego zrobienie to jakieś 3 minuty, później pół godziny w piekarniku i czekania aż przestygnie. W międzyczasie można utrzeć krem i pokroić truskawki. Na koniec przekładanie i od razu można zabrać się za pałaszowanie :) Całość bardzo dobrze się kroi i porcjuje. Heh co do porcji... torcik miał być dla Mamy, ale ponieważ wcześniej zrobiłam zdjęcia, więc dałam kawałek Tacie na spróbowanie. Po degustacji stwierdził: "... powiemy Mamie, że jeszcze nie jadłem, to dostanę jeszcze jeden kawałek..." :D Smakowało!
PS Jest bez dodatku masła - nie ma go ani w cieście ani w kremie. W cieście został zastąpiony olejem rzepakowym, ale delikatny maślany posmak i tak pozostał dzięki herbatnikom w składzie. Wyszło zdrowiej, ale nie mniej smacznie. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinien być na co dzień wykorzystywany w kuchni. Sprawdza się tylko przy smażeniu czy do sosów, ale warto również podmieniać go w ciastach na miejsce masła czy margaryny.
Składniki na ciasto
- 100 g herbatników
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 ml mleka
- 3 jajka
Herbatniki wsypać do miseczki i pokruszyć, np. łyżką cedzakową (można też przesypać do foliowego woreczka i stłuc wałkiem). Do dużej miski wlać olej, mleko, wbić jajka i utrzeć całość. Następnie dodać mąkę wymieszaną cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Całość ponownie zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec wsypać pokruszone herbatniki, wmieszać łyżką i odstawić na 10 minut aby masą zgęstniała (na początku będzie bardzo rzadka, ale zacznie gęstnieć, gdy herbatniki zaczną nasiąkać). W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i piec przez 30 minut lub do suchego patyczka. Stopień upieczenia można sprawdzić już po 20 minutach, później kontrolować w zależności od piekarnika. Upieczone ciasto studzić ok. 20 minut w formie, a następnie na kratce.
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 350 g twarogu naturalnego, mielonego (lub innego gęstego sera naturalnego)
- 70-100 g cukru pudru (wedle gustu)
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować do powstanie idealnie gładkiego kremu.
Dodatkowo:
- 400-500 g truskawek
Przygotowanie tortu Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na spód wyłożyć połowę kremu, nakryć go drugim blatem ciasta, po czym wyłożyć pozostały krem. Z wierzchu udekorować truskawkami.
Ciasto jest gotowe do podania od razu. Przechowywać w chłodnej temperaturze lub lodówce.