Torcik na herbatnikach i oleju rzepakowym, z masą serową i truskawkami

Torcik na herbatnikach i oleju rzepakowym, z masą serową i truskawkami
Zdjęcie - Torcik na herbatnikach i oleju rzepakowym, z masą serową i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torcik przygotowany specjalnie na Dzień Matki. Miało być lekko, letnio, kremowo i owocowo. Herbatnikowy spód przełożony serowym kremem i zatopionymi w nim słodkimi, polskimi truskawkami. Wyszedł obłędnie pyszny!
Torcik jest maksymalnie szybki i prosty w przygotowaniu. Proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania. Jego zrobienie to jakieś 3 minuty, później pół godziny w piekarniku i czekania aż przestygnie. W międzyczasie można utrzeć krem i pokroić truskawki. Na koniec przekładanie i od razu można zabrać się za pałaszowanie :) Całość bardzo dobrze się kroi i porcjuje. Heh co do porcji... torcik miał być dla Mamy, ale ponieważ wcześniej zrobiłam zdjęcia, więc dałam kawałek Tacie na spróbowanie. Po degustacji stwierdził: "... powiemy Mamie, że jeszcze nie jadłem, to dostanę jeszcze jeden kawałek..." :D Smakowało!

PS Jest bez dodatku masła - nie ma go ani w cieście ani w kremie. W cieście został zastąpiony olejem rzepakowym, ale delikatny maślany posmak i tak pozostał dzięki herbatnikom w składzie. Wyszło zdrowiej, ale nie mniej smacznie. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinien być na co dzień wykorzystywany w kuchni. Sprawdza się tylko przy smażeniu czy do sosów, ale warto również podmieniać go w ciastach na miejsce masła czy margaryny.

Zdjęcie - Torcik na herbatnikach i oleju rzepakowym, z masą serową i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto
  • 100 g herbatników
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka

Herbatniki wsypać do miseczki i pokruszyć, np. łyżką cedzakową (można też przesypać do foliowego woreczka i stłuc wałkiem). Do dużej miski wlać olej, mleko, wbić jajka i utrzeć całość. Następnie dodać mąkę wymieszaną cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Całość ponownie zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec wsypać pokruszone herbatniki, wmieszać łyżką i odstawić na 10 minut aby masą zgęstniała (na początku będzie bardzo rzadka, ale zacznie gęstnieć, gdy herbatniki zaczną nasiąkać). W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i piec przez 30 minut lub do suchego patyczka. Stopień upieczenia można sprawdzić już po 20 minutach, później kontrolować w zależności od piekarnika. Upieczone ciasto studzić ok. 20 minut w formie, a następnie na kratce.

Składniki na krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g twarogu naturalnego, mielonego (lub innego gęstego sera naturalnego)
  • 70-100 g cukru pudru (wedle gustu)

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować do powstanie idealnie gładkiego kremu.

Dodatkowo:
  • 400-500 g truskawek
Owoce przepłukać i pokroić na połówki.

Przygotowanie tortu Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na spód wyłożyć połowę kremu, nakryć go drugim blatem ciasta, po czym wyłożyć pozostały krem. Z wierzchu udekorować truskawkami.
Ciasto jest gotowe do podania od razu. Przechowywać w chłodnej temperaturze lub lodówce.

Zdjęcie - Torcik na herbatnikach i oleju rzepakowym, z masą serową i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów