Torcik „brownie” z migdałami i malinami

Torcik „brownie” z migdałami i malinami

Zdjęcie - Torcik „brownie” z migdałami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Torcik „brownie” z migdałami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W zeszły piątek przygotowałam przepis na czekoladowy sernik. Dziś postanowiłam ponownie zaszaleć z czekoladą i przygotowałam „torcik” z malinową nutą. To „ciężkie”, intensywne w smaki ciasto.

Zdjęcie - Torcik „brownie” z migdałami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Torcik „brownie” z migdałami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blaty ciasta przygotowane są na bazie mielonych migdałów (mąki tu tyle, co nic- 3 łyżki), są intensywnie czekoladowe, w smaku i konsystencji przypominają brownie, choć o lekko orzechowej nucie.

Zdjęcie - Torcik „brownie” z migdałami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Torcik „brownie” z migdałami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W środku znajdziecie warstwę dobrego dżemu malinowego (taki domowej roboty byłby najlepszy!), na wierzchu zaś polewę z gorzkiej czekolady i całą masę świeżych owoców. Z całym sercem polecam, to naprawdę przepyszne ciasto!

Zdjęcie - Torcik „brownie” z migdałami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Torcik „brownie” z migdałami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Torcik „brownie” z migdałami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Czekoladę i masło rozpuść, ostudź.

Całe jajka ubij z cukrem i solą, aż uzyskasz kremową, puszystą masę ( jajka mniej więcej potroją swoją objętość).

Do masy jajecznej wmieszaj rozpuszczoną czekoladę z masłem.

Delikatnie dodaj mąkę i mielone migdały. Wymieszaj.

Ciasto przelej do dwóch, wyłożonych papierem do pieczenia foremek o średnicy ok. 25 cm każda. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC. Piecz ok. 25 minut. Ostudź.

Wierzch jednego blatu posmaruj dżemem malinowym, przykryj drugim.

Czekoladę z masłem i ze śmietanką podgrzej, aż uzyskasz kremowy sos. Polej nim wierzch ciasta. Udekoruj świeżymi owocami. Podawaj lekko schłodzone.

Kategorie przepisów