Tomato tonnato – sałatka z pomidorów w sosie tuńczykowym

Tomato tonnato – sałatka z pomidorów w sosie tuńczykowym

Tomato tonnato to sezonowa odpowiedź na vitello tonnato, czyli popularne włoskie antipasti. Jednakże tutaj zamiast cieniutko pokrojonej cielęciny mamy pyszne carpaccio z pomidorów podane na obłędnym sosie tuńczykowym, który aż ma się ochotę wyjadać łyżeczką przed wyłożeniem na talerz. Niby to tylko sałatka z pomidorów, ale dodatki sprawiają, że jest to prawdziwa uczta. Wystarczy kawałek dobrego pieczywa i można odpłynąć. Musicie tego spróbować, póki sezon na pomidory jeszcze trwa!

Bazą tomato tonnato jest wybitny sos tuńczykowy (la salsa tonnata). Nie do końca wiadomo, kto go wymyślił, bo kłócą się o to dwa narody – Włosi i Francuzi. Jednakże, zamiast opowiadać się za jedną ze stron tego kulinarnego konfliktu, lepiej po prostu zabrać się za gotowanie. Sos tuńczykowy można przyrządzić na kilka sposobów. Najbardziej klasyczny piemoncki przepis składa się z ugotowanych na twardo jaj, kaparów w zalewie octowej, tuńczyka w oleju, filecików anchois i mięsnego bulionu. Całość miksuje się do otrzymania gładkiej konsystencji. Równie popularna jest jednak wersja na majonezie, która w tym przepisie sprawdzi się moim zdaniem lepiej. Możecie wykorzystać gotowy lub ukręcić go raz-dwa samodzielnie, co polecam. Za sprawą odrobiny ostrej musztardy Dijon, dobrego octu winnego, który możecie również zastąpić sokiem z cytryny i oliwy z oliwek, będzie on bardziej charakterny. W wersji z majonezem wybierzcie tuńczyka w sosie własnym, którego należy tylko dobrze odcisnąć.

Gdy sos tuńczykowy mamy już gotowy, czas zabrać się za pomidory i pokroić je w plasterki. Tutaj proponuję zasadę – im bardziej kolorowo, tym lepiej. Sam pokusiłem się o różne odmiany – mięsiste i słodkie malinowe typu Rosamunda, czekoladowe Kumato o pięknej fioletowo-brązowej skórce, żółte śliwkowe i zielone o lekko chrupiącym miąższu. Różne kolory i faktury tworzą piękną kompozycję na talerzu.

Tomato tonnato finalnie przybrałem kaparami, marynowanym zielonym oraz pięknym czerwonym pieprzem o owocowym aromacie, dzięki czemu ta prosta sałatka z pomidorów zyskuje jeszcze więcej charakteru. Wystarczy bagietka w dłoni i można się zajadać. Czyż to danie to nie idealny sposób na pożegnanie się z latem? 😉

Zdjęcie - Tomato tonnato – sałatka z pomidorów w sosie tuńczykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tomato tonnato:

  • ok. 600 g pomidorów (najlepiej różnych gatunków)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 170 g po odsączeniu)
  • 4 fileciki anchois
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu czerwonego
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym/słonecznikowym)*
  • 1 żółtko*
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (najlepiej Dijon)*
  • 25 ml dobrego octu winnego lub soku z cytryny*
  • sól, pieprz czarny do smaku

Jak przygotować tomato tonnato?

  1. Do miski wbij żółtko (całe jajko należy najpierw sparzyć wrzątkiem), dodaj ocet, musztardę i odrobinę oliwy. Wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.
  2. Kolejno powoli wlewaj pozostałą oliwę, cały czas energicznie mieszając, aż powstanie gęsty majonez. Dopraw go solą oraz pieprzem do smaku.
  3. Do majonezu dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka, anchois oraz łyżkę kaparów. Całość zmiksuj przy pomocy blendera, aż powstanie gęsty jednolity sos.
  4. Pomidory pokrój w plasterki według preferencji.
  5. Sos rozsmaruj na dużym półmisku lub talerzu i ułóż plastry pomidorów.
  6. Sałatkę z wierzchu udekoruj pozostałymi kaparami, zielonym oraz różowym pieprzem. Podawaj z dobrym pieczywem.

UWAGI

*Oliwę, żółtko, musztardę oraz ocet lub sok z cytryny można zastąpić dobrym gotowym majonezem. Wtedy potrzebujecie ok. 150 g.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Tomato tonnato – sałatka z pomidorów w sosie tuńczykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów