Tiramisu najlepsze na świecie
Tak, tak, deser na tiramisu według tego przepisu jest najlepszy na świecie. Nie wyszedł mi tylko raz, to wtedy gdy po raz pierwszy w życiu podchodziłam do tiramisu. Wyszła zupa po prostu, bo z lenistwa i niedoczytania przepisu nie zrobiłam według wskazówek. Wszystkie składniki połączyłam mikserem. Jednak nawet wtedy pomimo swojej konsystencji był smaczny. Ten cudowny przepis na tiramisu jest oczywiście według Bajaderki.
Moje zmiany w przepisie to tylko wzmocnienie deseru, które polega wyłącznie na dodaniu kilku kropel wódki do kawy. Jeśli oczywiście tiramisu przygotowywane jest dla dorosłych osób.
Polecam przepis ogromnie!
Składniki:
3/4 szklanki bardzo mocnej, swieżo zaparzonej kawy
1/4-1/2 szklanki likieru kawowego + parę kropel wódki (niekoniecznie)
biszkopty kocie języczki (można też użyć zwykłych)
4 duże lub 5 mniejszych jajek (żołtka i białka osobno)
1/4 szklanka cukru + 1 łyżka cukru
1/2 kg sera mascarpone
1 tabliczka (100g) dobrej gorzkiej czekolady, startej lub/i dobrego kakao w proszku
Przygotowanie:
1. Zaparzyć i ostudzić kawę, połączyć z likerem w płaskim naczyniu (używam do tego dużego głębokiego talerza).
2. Ubić żółtka z 1/4 szklanki cukru na gestą, puszystą i gładką masę - masa powinna być bardzo jasno żółta, prawie biała. Dodać ser mascarpone i bardzo dobrze wymieszać łyżką na gładką masę (Nie mieszać masy jajecznej z serem maskarpone mikserem!!).
3. Osobno ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo 1 łyżkę cukru.
4. Ubite białka z cukrem dodać do masy serowej i lekko, ale dokładnie połączyć obie masy.
5. Każdy biszkopt namaczać w kawie (biszkopty nie powinny być przesadnie nasiąknięte,włożyć do kawy z likierem i przewrócić od razu na drugą stronę i wyjąć).
6. Namoczone biszkopty włożyć do naczynia/formy o wysokich brzegach. (wymiary około 28 x 19 x 5cm).
7. Połowę masy wyłożyć na biszkopty, wyrównać i posypać połową startej czekolady lub/i kakao.
8. Ulożyć nastepną warstwę nasiąkniętych kawą biszkoptów i na nie wyłożyc drugą część masy serowej. Wyrównać.
9. Posypać pozostałą czekoladą, delikatnie przykryć plastikową folią i schłodzić - najlepiej przez noc.
Im dłużej stoi tiramisu, tym jest bardziej smaczne.
Smacznego!