Tilapia po libańsku w sosie tahini z marokańską salsą

Tilapia po libańsku w sosie tahini z marokańską salsą

Zdjęcie - Tilapia po libańsku w sosie tahini z marokańską salsą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny obiecany przepis na Tilapię przygotowywana podczas warsztatów kulinarnych. To danie smakowało mi najbardziej – nietypowe połączenie filetu rybnego z pastą sezamową okazało się strzałem w 10. Świetny i oryginalny smak. Orzeźwiająca sałatka marokańska z pomidorów doskonale uzupełniła smak ryby. Polecam!
Cytuję oryginalny przepis.

Składniki:
3 filety tilapii
180 ml pasty tahini
60 ml soku z cytryny
65 ml jogurtu
1 łyżeczka świeżego czosnku
1 łyżeczka suszonej kolendry
2 duże szczypty soli
szczypta pieprzu (świeżo zmielonego)
1/2 szklanki mąki
5 łyżek oliwy z oliwy
1 łyżka masła
1 szklanka pokrojonej w plastry cebuli
1/2 szklanki prażonych orzeszków pinii
2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
chleb pita
woda do gotowania
Marokańska Salsa
4 pozbawione pestek i pokrojone w kostkę pomidory
1 słodka cebula (drobno posiekana)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka papryki jalapeno (drobno posiekana)
świeża kolendra
2 łyżki octu z jabłek
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 łyżka cukru
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
2 szczypty soli
łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania
1. Przygotuj sos: wymieszaj pastę tahini z sokiem z cytryny, jogurtem, czosnkiem, wodą, kolendrą, szczyptą soli i pieprzem. Odstaw.
2. W głębokim naczyniu wymieszaj mąkę ze szczyptą soli. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodając oliwę z oliwek. Obtocz rybę w mące z dwóch stron i zacznij smażyć. Podsmaż ryby po obu stronach (ok. 2 minuty z każdej strony). Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i zalej wcześniej przygotowanym sosem. Wstaw na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, aż sos zacznie bulgotać.
3. Podsmaż cebulę na maśle aż się zarumieni i zeszkli (ok. 10 minut).
4. Gdy ryba się upiecze, podaj ją z dodatkiem cebuli i orzechów pini (układając je na górze). Oprósz pietruszką. Podawaj z gorącym chlebem pita (podgrzanym w piekarniku), w towarzystwie marokańskiej salsy (przepis poniżej).

Marokańska Salsa

Sposób przygotowania
1. Podsmaż cebulę na średnim ogniu (przez ok. 2 minuty).
2. Dodaj pozostałe składniki i smaż przez ok. 20 minut. Wyłącz ogień.
3. Jak sos ostygnie, doprowadź ponownie do wrzenia.

Zdjęcie - Tilapia po libańsku w sosie tahini z marokańską salsą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów