Tiganites z miodem i orzechami - kuchnia grecka
I znów pędzimy do Grecji!
Co w menu tym razem?!
Przepyszne Tiganites czyli greckie racuszki!
Niewielkie, niezbyt słodkie, idealne na śniadanie albo podwieczorek.
Podaje się je najczęściej z dodatkiem miodu, orzechów i gęstego, greckiego jogurtu.
Smakuję fantastycznie, robi się je błyskawicznie i są fajnym pomysłem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych!
Tiganites już w Grecji podbiły moje serducho – teraz mogę przyrządzić je w domu!
Zróbcie to i Wy!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
( ok. 10 szt )
* mąka pszenna – 1 szkl
* mleko 2% – 3/4 szkl
* jajko – 1 szkl
* cukier – 1 łyżka
* oliwa – 1 łyżka
* skórka z cytryny – 1 łyżeczka
DODATKOWO:
*miód, orzechy, jogurt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy dodatkową ilość oliwy, smażymy nieiwlkie placuszki na rumiano z dwóch stron.
Podajemy z podprażonymi orzechami włoskimi, kleksem jogurtu i odrobiną miodu.
Smacznego!