Terrina z kurczaka ze szpinakiem i fasolką szapargową

Terrina z kurczaka ze szpinakiem i fasolką szapargową
Zdjęcie - Terrina z kurczaka ze szpinakiem i fasolką szapargową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Terrina z kurczaka ze szpinakiem i fasolką szapargową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Terrina z kurczaka ze szpinakiem i fasolką szapargową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Terrina z kurczaka ze szpinakiem i fasolką szapargową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 100 g białego pieczywa tostowego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 białka jaj
  • 300 g świeżych liście szpinaku
  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 14 plasterków chudego,wędzonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Chleb (bez skórki) kroimy w drobną kostkę i zalewamy kremówką połączoną z białkiem. Odstawiamy miseczkę na 30 min.


Wrzucamy fasolkę szparagową na wrzątek, gotujemy do miękkości, ok. 5 min., odsączamy. Podsmażamy liście szpinaku na rozgrzanej oliwie, dodajemy dwa drobno pokrojone ząbki czosnku, dwa przeciskamy przez praskę, po kilku minutach masę odsączamy. Rozdrabniamy pieczywo w kremówce. Następnie miksujemy pokrojone na drobne kawałki mięsa doprawione solą i pieprzem, dodajemy chleb i ponownie miksujemy.


Keksówkę (22 cm x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia, po czym wyściełamy dno i boki formy boczkiem tak, aby plasterki zwisały poza jej krawędzie. Napełniamy formę połową kurczakowej masy, wygładzamy jej powierzchnię, wykładamy szpinak, na nim zaś ciasno układamy wzdłuż fasolkę - wyglądem przypomina to nieco tratwę - następnie resztę kurczaka i zawijamy terrinę zwisającymi końcówkami plastrów boczku. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 50 minut w 160°C (termoobieg).


Przed przystąpieniem do krojenia terrinę powinniśmy schłodzić. Doskonale smakuje na grzankach, chrupiącej bagietce, w towarzystwie np. sosu tatarskiego.



Przepis pochodzi z mrmrssandman.blogspot.com

Kategorie przepisów