Terrina na białym winie z owocami lata

Terrina na białym winie z owocami lata

Zdjęcie - Terrina na białym winie z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak można całe lato zamknąć w jednym deserze? Na przykład robiąc taką oto galaretkę na białym winie z mnóstwem owoców! Wybierzcie te, które lubicie najbardziej i zalejcie je jakimś dobrym winem. Świetnie sprawdzi się tutaj muscat albo tokaj. Terrinę szczególnie polecam na gorące dni! ;)

Zdjęcie - Terrina na białym winie z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na formę o średnicy 28 cm

  • 500 ml białego wina (słodkie lub półsłodkie będzie najlepszym wyborem)
  • 1-3 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 nektaryny
  • 300 g borówek amerykańskich
  • 300 g białych winogron
  • 300 g malin
  • 200 g jeżyn
  • 100 g czerwonych porzeczek

* PRZYGOTOWANIE
Do rondelka wlej wino, wsyp cukier, zagotuj i zestaw z ognia. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 4 łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na kilka chwil do napęcznienia. Następnie wlej część gorącego wina i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz z resztą płynu. Odstaw do wystudzenia.
Wszystkie owoce umyj. Winogrona poprzekrawaj na połówki, nektaryny oddziel od pestek i pokrój w ósemki. Owoce delikatnie ułóż w okrągłej silikonowej formie (możesz użyć także szklanej misy). Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje. Następnie wyjmij na paterę i podawaj. (Jeśli używasz formy silikonowej, to z wyjęciem nie będzie najmniejszego problemu, formę szklaną zaś należy wstawić na chwilę do ciepłej wody, aby galaretka delikatnie rozpuściła się na ściankach).
*

Zdjęcie - Terrina na białym winie z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Terrina na białym winie z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Terrina na białym winie z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów