Tercet cappucino - kakaowy biszkopt z kremem budyniowym i pianką cappuccino
Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciacho inspirowane kawą cappuccino – lekki, puszysty, kakaowy biszkopt przykryty delikatnym budyniowym kremem i puszystą pianką cappuccino.
Fantastyczna całość, które nikt, absolutnie nikt ( w szczególności smakosze kawy ! ) się nie oprze.
Koniecznie spróbujcie!
Pyszne, szybkie, tanie ciasto, które możecie zrobić dosłownie w kilkanaście minut.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 24×26 )
BISZKOPT KAKAOWY :
* jajko – 2 szt
* cukier – 1/3 szkl
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* kakao – 2 łyzki
PONCZ:
* napar kawowy
KREM BUDYNIOWY:
* mleko – 750 ml
* budyń śmietankowy – 2 op po 40 g
* masło – 250 g
PIANKA CAPPUCCINO:
* śmietanka 36% – 400 ml
* cukier puder – 0,5 szkl
* kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
* żelatyna – 2 łyżki
* wrzątek – 1/3 szkl
* czekolada do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT KAKAOWY:
Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z kakao – mieszamy ręcznie ( dokładnie, ale delikatnie).
Pieczemy ok. 25 minut w 180C.
Po wystudzeniu pączujemy kawą.
KREM BUDYNIOWY:
W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko gotujemy z 2 łyżkami cukru.
Do gotującego wlewamy budynie i nie przerywając mieszania gotujemy.
Studzimy.
Masło ucieramy i łyżka po łyżce dodajemy ostudzony budyń.
Wyciągamy na naponczowany biszkopt, wstawiamy do lodówki.
PIANKA CAPPUCCINO:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy.
Zimną śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier i kawę – miksujemy.
Wlewamy żelatynę hartując wcześniej – dokładnie miksujemy.
Szybko wyciągamy na schłodzoną masę budyniową, oprószamy startą czekoladą.
Ponownie stawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ).
Zajadamy!
Smacznego!
Pyszne, szybkie ciasto – polecam!