Tęczowy sernik na zimno

Tęczowy sernik na zimno

Zdjęcie - Tęczowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ten cudny kolorowy serniczek bez pieczenia zachwyci każdego małego łasucha. A do jego przygotowania potrzebujecie na dobra sprawę 2 składników - serków homogenizowanych oraz kolorowych galaretek. Ja dodatkowo dałam warstwę herbatników, ale jako, że się pospieszyłam z wylaniem pierwszej warstwy to jak widzicie herbatniki mimo, że były ciasno ułożone uniosły się do góry. To w niczym niby nie przeszkadza, ale nie tak miało być.

 

Tak czy siak zostawiam przepis, gdybyście mieli ochotę przygotować np z okazji Dnia Dziecka.

Składniki na tęczowy sernik na zimno:

  • 5 galaretek w różnych kolorach
  • 1200 g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam 8 serków po 150 g każdy)
  • ok 400 g herbatników

 

Jak przygotować tęczowy sernik na zimno?

4 galaretki rozpuszczamy każdą oddzielnie w 1 szklance wrzątku.

1 galaretkę (u mnie czerwona) rozpuszczamy w 500 ml wrzątku

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy równą warstwą herbatników

Ostudzoną galaretkę (ja zaczęłam od czerwonej) mieszamy z 300 g serka i wylewamy na warstwę herbatników. Odstawiamy na kilka minut do lodówki

Następnie kolejną galaretkę mieszamy z 300 g serka i wykładamy na wcześniejszą warstwę. I tak postępujemy z pozostałymi 2 galaretkami za każdym razem czekając aż wylana warstwa stężeje w lodówce. Trwa to dosłownie kilka minut.

Gdy ostatnia warstwa stężeje wylewamy na nią przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 500 ml wody. Dodatkowo można dodać do niej owoce.

 

Zdjęcie - Tęczowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tęczowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów