Tarty z bakłażanem na spodzie z pumpernikla
Pumpernikiel chyba już zawsze będzie mi się kojarzył z wakacjami końcówki lat 80-tych. Wtedy to z rodzicami, wybraliśmy się w podróż Dacią do Grecji. Jak to w tamtych czasach bywało, na przejazdy otrzymaliśmy vouchery, głównie przeznaczone na paliwo. A na inne szaleństwa nie mieliśmy już kasy. Trzeba było zabrać ze sobą zapasy słoików i chleba - całe stosy pumpernikla;-). Oczywiście czarny, gliniasty chleb jedli tylko rodzice, bo my z bratem byliśmy uprzywilejowani i mogliśmy sobie pozwolić na białe pieczywo. Koniec końców moja mama i tata do dzisiaj wzdrygają się na to wspomnienie smakowe. Ja nie mając takich skojarzeń pumpernikiel często wykorzystuję jako przegryzki na imprezach, serwując z tapenadą i przeróżnymi serami. Hit imprezowy w akademiku na studiach - koreczki z pumpernikla, sera, oliwki i kabanosa.
Miałam zapasy pumpernikla i zero pomysłu, jak je wykorzystać. Zaczęłam szperać i znalazłam ciekawe spody pod tartę Agnieszki Kręglickiej. I kombinowałam dalej... Wytrawny, kwaskowaty smak, elegancki wygląd.
Z czym by tu połączyć...? Otworzyłam lodówkę i przyszło olśnienie - z bakłażanem (jedna z największych moich słabości):-)! Czyż nie wyglądają razem jak duet doskonały?
Składniki:
na spody:
- 200 g pumpernikla,
- 50 g masła,
- woda,
nadzienie i polewa:
- 1 bakłażan,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (można użyć świeżych pomidorów lub z puszki),
- płatki chilli wg uznania,
- świeża bazylia,
- oliwa z oliwek,
- woda,
- sól, pieprz, cukier.
- 2 jajka,
- 250 ml śmietany 18%,
- ser jaki jest pod ręką ( tu camembert),
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Pumpernikiel wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać masło i stopniowo wodę - do uzyskania spójnego ciasta. Wyłożyć na 4 foremki do tarty (średnica 12-15 cm). Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Bakłażany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski i podsmażyć na oliwie. Odstawić.
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać przecier i płatki chilli do pozostałych warzyw. Podlać odrobiną wody. Na koniec wrzucić bazylię. Wyłożyć farsz na podpieczone spody. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na wierzch. Ułożyć na górze kilka plasterków sera. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia.