Tarte Flambée (Flàmmeküeche)

Zdjęcie - Tarte Flambée (Flàmmeküeche) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do samego końca nie byłam pewna, czy dam radę wziąć udział w sierpniowej akcji Amber. Na szczęście udało się przygotować , upiec i obfotografować jedną ręką. Da się, da się;-) Swoją drogą dobrze się stało, bo wypiek nam bardzo smakował i na pewno zagości u nas jeszcze niejednokrotnie:-)

Zdjęcie - Tarte Flambée (Flàmmeküeche) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: Ciasto:

  • 200 ml letniej wody ( lub nieco więcej w zależności od chłonności mąki)
  • 300 g mąki typ 750
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 5 g świeżych drożdży ( 2 łyżeczki suchych drożdży)


Nadzienie:

  • 3 – 4 średnie cebule, pokrojone w krążki
  • 2 łyżki masła
  • 150 g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paski
  • 200 ml gęstego créme fraîche 30% tłuszczu ( lub gęstej kwaśnej śmietany wymieszanej z białym serkiem)
  • 1/3 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g tartego żółtego sera do zapiekania


Drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy na 5 minut, żeby odpoczęło i wyrabiamy potem jeszcze przez 5 minut. Wkładamy do wysmarowanej oliwą dużej miski i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie przykrywamy ciasto i wstawiamy do lodówki na całą noc (maksymalnie na 48 godzin). Wyjmujemy ciasto z lodówki na 1 i 1/2 do 2 godzin przed pieczeniem. Na maśle szklimy cebulę – musi zmięknąć, dodajemy bekon i chwilę smażymy. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na godzinę przed pieczeniem do piekarnika wkładamy kamień do pizzy ( lub blachę wyłożoną papierem) i nagrzewamy go do maksymalnej temperatury (u mnie 260ºC). Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy na blacie lub stolnicy podsypując mąką na bardzo cienkie i niezbyt foremne prostokąty lub owalne kształty. Smarujemy placki créme fraîche doprawionym solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zostawiając wolne 3 cm ciasta od brzegu. Nakładamy cebulę, bekon i posypujemy utartym żółtym serem. Pieczemy aż brzegi się mocno zrumienią (6 -12 min w zależności od temperatury). W akcji udział wzięli:

Przepisy z tych kategorii

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Croissants - francuskie rogale maślane, idealne na śniadanie
1

Croissants - francuskie rogale…

food² food²
Food Square

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Croissanty J. Hamelmana
2

Croissanty J. Hamelmana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Tarte Flambée – alzacka tarta…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
2

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy
2

Dacquoise (dakłas) – francuski…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Magdalenki
1

Magdalenki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Paris Brest
1

Paris Brest

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku